Akkerbouw

Nieuws 1079 x bekeken

Ziekzoekrobot in de maak om virusziek te detecteren

Enkhuizen – Er wordt een machine ontwikkeld voor het automatisch selecteren van viruszieke planten in de tulpensector.

Dit gebeurt in het deelproject 'ziekzoekrobot' van AgriVizier, dat valt onder GreenPort Noord-Holland Noord.

Het doorzoeken van het gewas om viruszieke planten op te sporen en te vernietigen of verwijderen is essentieel voor het behoud van kwaliteit en exportmogelijkheden, meldt de organisatie. Het vraagt echter veel manuren en zeer specialistische kennis. Dit geldt ook voor de pootaardappelsector.

De laatste proeven laten zien dat het ziekzoeken te automatiseren is. De robot behaalde zelfs een beter resultaat dan ervaren ziekzoekers. Doorontwikkeling voor meerdere virussen en gewassen, zoals pootaardappelen, kan een zeer belangrijke bijdrage leveren aan het behoud of verbeteren van de positie van de Nederlandse teelt van bloembollen en ander uitgangsmateriaal.

Hiervoor wordt samengewerkt met partijen uit het bedrijfsleven. Betrokken bollenteeltbedrijven zien veel perspectief voor de ontwikkeling.

Het project AgriVizier, waarin onderwijs, onderzoek en advies samen werken om ondernemers uit de agribusiness te ondersteunen bij innovaties, wordt gefinancierd door onder andere de EU en provincie Noord-Holland.

Of registreer je om te kunnen reageren.