Akkerbouw

Nieuws 1073 x bekeken

Verder daling uitbreidingsplannen akkerbouw

Roggel - Voor het derde jaar op rij daalt het percentage Nederlandse akkerbouwers met uitbreidingsplannen. Dit jaar heeft 16 procent plannen om de bedrijfsactiviteiten uit te breiden. Verder stijgt het percentage 'stoppers'.

Dit blijkt uit de AkkerbouwScanner 2015, de jaarlijkse telefonische inventarisatie van AgriDirect onder Nederlandse akkerbouwbedrijven. Van januari tot en met maart 2015 werden ruim zesduizend agrariërs met minstens 10 hectare akkerbouwgrond benaderd met vragen over hun toekomstintenties en de aanwezigheid van een mogelijke bedrijfsopvolger.

Drie jaar op rij minder uitbreiders

In 2012 had 20,5 procent van de akkerbouwers plannen om de bedrijfsactiviteiten uit te breiden. Voor het derde jaar op rij is dit percentage gedaald en wordt het laagste niveau uitbreiders sinds 2009 bereikt (16 procent).

Percentage stoppers stijgt

In de afgelopen jaren nam het percentage akkerbouwers met beëindigingsplannen af. Dit jaar neemt het percentage 'stoppers' binnen de akkerbouwsector weer toe; 4,5 procent heeft plannen om de bedrijfsactiviteiten af te bouwen of te beëindigen.

Stabiel niveau opvolgers

Al enkele jaren op rij staat binnen de Nederlandse akkerbouwsector vrijwel een vergelijkbaar percentage opvolgers klaar om het roer over te nemen op het bedrijf. Dit jaar is een lichte stijging te zien van 37,6 procent in 2014 naar 38, procent in 2015.

Dalende prijzen

Het goede groeiseizoen heeft in 2014 bijgedragen aan een grote oogst van de akkerbouwgewassen. Voor de consumptieaardappelen steeg het aanbod met ongeveer 10 procent. Een soortgelijke ontwikkeling deed zich voor binnen de vijf grootste aardappellanden in Europa. Door het grote aanbod dalen de prijzen, wat mogelijk de sombere tendens binnen de akkerbouwsector kan verklaren.

Of registreer je om te kunnen reageren.