Akkerbouw

Nieuws 989 x bekeken

Veldproef in VS met GMO-aardappel

New Brighton – Biotechnologisch bedrijf Cellectis Plant Sciences start dit voorjaar in de VS veldproeven met aardappelen, die veel minder suiker produceren als ze koud worden bewaard.

Dat verbetert de bakkwaliteit. Volgens het bedrijf heeft de aardappel een teelttoelating gekregen van het ministerie van landbouw (USDA).

Cellectis ontwikkelde een techniek, waarmee het gen kan worden uitgezet dat zetmeel omzet in suiker als de aardappel bij lage temperatuur wordt bewaard. Bij het te heet bakken van aardappelproducten wordt suiker omgezet in het kankerverwekkende acrylamide. De aardappel is dus niet genetisch gemodificeerd (GMO), stelt het bedrijf. Want er zijn geen genen van buiten ingebracht.

Cellectis heeft hoge verwachtingen van de aardappel, zegt directeur Luc Mathis. "Consumenten stellen steeds hogere eisen aan de kwaliteit van het voedsel. Ze willen geen aardappelen waar ongezonde chemicaliën zijn gebruikt om kieming tegen te gaan. Dat minder acrylamide ontstaat bij het bakken, is een aanvullend voordeel."

Daarnaast gaan minder aardappelen verloren, zegt stafmedewerker Ben Clasen. "De hoeveelheid bruikbare aardappelen stijgt met 15 procent."

Aardappeldeskundige Anton Haverkort van Wageningen UR vindt het een interessante ontwikkeling. "De toegepaste techniek (RNAi) werkt goed tegen koudeverzoeting. RNAi is genetische modificatie, maar dat is in de VS niet meer zo belangrijk. Kijk maar naar de Innate aardappel. Die is wettelijk toegestaan."

Het USDA gaf in november vorig jaar een teelttoelating aan de Innate, die is ontwikkeld door verwerker J.R. Simplot. Ook deze aardappel vormt minder acrylamide als de producten te heet worden gebakken. Simplot veranderde de volgorde van de genen en heeft bepaalde genen onklaar gemaakt in de Innate. De Innate was de eerste teelttoelating van een genetisch gemodificeerde aardappel in de VS sinds 1995. Fastfoodketen McDonald's en snackfabrikant Frito-Lay hebben al gemeld dat ze geen producten gaan verkopen, die zijn gemaakt van genetisch gemodificeerde aardappelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.