Akkerbouw

Nieuws 7458 x bekeken 1 reactie

Veel hectares overgezaaid om korst

Doetinchem – De korstvorming die vooral op Noordelijke percelen is ontstaan, noopt akkerbouwers tot het overzaaien van suikerbieten en uien. Het gaat om een kleine 1.000 hectare bieten en enkele honderden hectare uien.

De bovenlaag van percelen is na de hevige neerslag eind maart heel snel opgedroogd. De kiemplantjes komen niet door de korst heen en verzwakken. Sommige akkerbouwers proberen de korst zacht te maken door te beregenen of te breken met cambridgerollen. Als dat niet helpt, rest overzaaien voor een alsnog geslaagde teelt. Het probleem speelt vooral in Groningen en Oostelijk en Zuidelijk Flevoland. Ook in het Zuidoosten zijn bieten overgezaaid vanwege de korst.

"Bijna 1.000 hectare is veel", zegt Gert Sikken, directeur agrarische zaken bij Suiker Unie. Vorig jaar werd 54 hectare overgezaaid om korstvorming, van een totaal van 564 hectare. In 2013 was de stuifschade het grootst en werd 24 hectare opnieuw ingezaaid vanwege een korst, zo blijkt uit de Bietenstatistiek van Suiker Unie. "Dit jaar zijn er problemen op percelen die rond 20 maart zijn gezaaid. Bij de magere stand die soms is ontstaan, moet je gaan afwegen."

Datzelfde geldt voor zaaiuien. Jaap Jonker, verkoopleider bij zaadbedrijf De Groot en Slot, telt in elk geval 100 tot 150 hectare uien die wordt overgezaaid. "De afgelopen jaren was het al heel wat dat 15 hectare opnieuw moest worden gezaaid vanwege korstvorming. Het is sneu dat dit gebeurt, want telers kunnen er niks aan doen."

Van zowel uien- als bietenzaad is voldoende voor handen. Sikken: "Niet altijd precies het goede ras, maar wel met de benodigde resistenties."

Het besluit om al dan niet opnieuw te zaaien moet dezer dagen worden genomen om de teelt nog op tijd te kunnen beginnen. "Als het weer meezit kan er nog een mooi blok uien komen", zegt Jonker. "Mooier dan bij telers die niet overzaaien bij een matige stand."

Naast deze problematiek zijn akkerbouwers overal in het land aardappelen aan het poten en wordt onkruid bestreden in suikerbieten.

Lees meer en bekijk foto's over het voorjaarswerk in de edities van weekblad Boerderij en Boerderij Vandaag die dinsdag 21 april verschijnen

Eén reactie

  • bert bert


    Eerste zonnetje en de boer is in de weer .Nat of droog ;je wilt de eerste zijn .je wilt de hoogste opbrengst.Maar je bent wel weer een 500 tot 1000 euro per ha meer kwijt .Tel en wacht af tot het goed is .ga eerst nog even op vakantie naar het zonnige zuiden en daarna is het goed dat brengt dan meer op 

     

Of registreer je om te kunnen reageren.