Akkerbouw

Nieuws 886 x bekeken

VS voorzien teruggang graanareaal, uitbreiding in soja

Washington - Teruggang in de arealen mais en tarwe, maar verdere groei in de sojateelt zijn in grote lijnen de trends voor het komende seizoen in de graan- en zadenteelt van de VS. Dat blijkt uit prognoses die het Amerikaanse landbouwministerie USDA dinsdag 31 maart publiceerde.

Het Amerikaanse areaal mais krimpt in 2015 met 2 procent, naar 36,1 miljoen hectare. Voor tarwe is de prognose eveneens teruggang, maar relatief sterker, met 3 procent naar 22,4 miljoen ha. Het soja-areaal daarentegen groeit door en lijkt te gaan uitkomen op 34,2 miljoen ha, een procent groter dan in 2014.

De teruggang van het maisareaal is de derde op rij. Als de prognose uitkomt, hebben de VS het kleinste met mais beteelde oppervlak sinds 2010. De sojateelt stevent juist op een nieuw record af, aldus de USDA. In 21 van de 31 belangrijkste soja producerende staten plannen de boeren uitbreiding van hun soja-areaal.

In het segment tarwe is de areaalkrimp vooral sterk voor de teelt van wintertarwe, die viervijfde van het totaal uitmaakt. Deze loopt met 4 procent terug. Overigens komt de prognose voor wintertarwe bijna 1 procent boven de vorige raming uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.