Akkerbouw

Nieuws 1415 x bekeken

Stagnatie door regen bij bietenzaaien

Dinteloord – Het zaaien van suikerbieten heeft de afgelopen week zo goed als stil gelegen, meldt Suiker Unie. Dat komt door de vele neerslag. Hierdoor stagneert het percentage gezaaide bieten bij 47,5 procent.

Het Zuidwesten en Oost- en Zuid-Flevoland lopen voorop. Vorig jaar, dat een vroeg voorjaar kende, was na week 14 landelijk 93,5 procent gezaaid.

Gezien de goede weersvoorspellingen kan het zaaiwerk snel worden opgepakt. Op de kleigronden kan het eind deze week ver worden afgerond. Op de lichte grond is voor 2015 al geen sprake meer van een vroeg seizoensbegin.

In alle gebieden staan telers weer in de startblokken om te gaan zaaien en poten. Voor de telers die na het zaaien een bodemherbicide hebben ingezet, pakte de neerslag gunstig uit.

Gemiddeld genomen komen de begin tot half maart gezaaide bieten goed boven. De bieten die rond 9 maart zijn gezaaid hebben nu een mooie 80.000 planten per hectare. Hoge plantenaantallen zijn goed voor de interne kwaliteit van suikerbieten; suikergehalte en winbaarheid.

Tot op dit moment zijn er weinig problemen met het bietenzaaien, registreert Suiker Unie. Enkele telers maken melding van een korst.

Of registreer je om te kunnen reageren.