AkkerbouwNieuws

Sojaconflict laait op in Argentinië

Buenos Aires – Het conflict tussen sojatelers en agroconcern Monsanto in Argentinië laait op. Boerenorganisaties vragen exporteurs te stoppen met de bemonstering van soja. Monsanto eist dat de inspecties doorgaan om kwekersrecht te kunnen innen.

De boerenorganisaties, waaronder de Argentina Rural Confederation (CRA) en de Rural Society (SRA), vinden de bemonstering illegaal. Zij stellen dat alleen de overheid dergelijke inspecties mag doen, meldt persbureau Reuters. Zij vrezen dat Monsanto de hele Argentijnse soja-industrie onder controle wil krijgen.

Monsanto bemonstert de soja om na te gaan of de telers Intacta-soja hebben verbouwd. Deze transgene sojaboon is door Monsanto genetisch zo veranderd, dat de plant bestand is tegen insecten. Veel telers gebruiken eigen geteeld zaaizaad. Monsanto wil dat de telers daar kwekersrecht over betalen.

Volgens de boerenorganisaties staat echter in de wet dat telers het recht hebben eigen geteeld zaaizaad te gebruiken. Zij roepen hun achterban op geen contracten met Monsanto te tekenen, met daarin de voorwaarde dat de soja wordt bemonsterd.

Monsanto wil de boeren niet het vel over de neus halen, zegt adjunct-directeur Pablo Vaquero van Monsanto-Argentinië tegen Reuters. “Maar we willen wel een betalingsregeling met de boeren.”

Argentinië is de derde sojaproducent van de wereld na de VS en Brazilië. Ook in Brazilië heeft Monsanto een conflict met sojatelers over de kwekersrechten voor eigen geteeld zaaizaad. Daar lopen procedures tegen zo’n 5 miljoen boeren.

Beheer
WP Admin