Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Sojaconflict laait op in Argentinië

Buenos Aires – Het conflict tussen sojatelers en agroconcern Monsanto in Argentinië laait op. Boerenorganisaties vragen exporteurs te stoppen met de bemonstering van soja. Monsanto eist dat de inspecties doorgaan om kwekersrecht te kunnen innen.

De boerenorganisaties, waaronder de Argentina Rural Confederation (CRA) en de Rural Society (SRA), vinden de bemonstering illegaal. Zij stellen dat alleen de overheid dergelijke inspecties mag doen, meldt persbureau Reuters. Zij vrezen dat Monsanto de hele Argentijnse soja-industrie onder controle wil krijgen.

Monsanto bemonstert de soja om na te gaan of de telers Intacta-soja hebben verbouwd. Deze transgene sojaboon is door Monsanto genetisch zo veranderd, dat de plant bestand is tegen insecten. Veel telers gebruiken eigen geteeld zaaizaad. Monsanto wil dat de telers daar kwekersrecht over betalen.

Volgens de boerenorganisaties staat echter in de wet dat telers het recht hebben eigen geteeld zaaizaad te gebruiken. Zij roepen hun achterban op geen contracten met Monsanto te tekenen, met daarin de voorwaarde dat de soja wordt bemonsterd.

Monsanto wil de boeren niet het vel over de neus halen, zegt adjunct-directeur Pablo Vaquero van Monsanto-Argentinië tegen Reuters. "Maar we willen wel een betalingsregeling met de boeren."

Argentinië is de derde sojaproducent van de wereld na de VS en Brazilië. Ook in Brazilië heeft Monsanto een conflict met sojatelers over de kwekersrechten voor eigen geteeld zaaizaad. Daar lopen procedures tegen zo'n 5 miljoen boeren.

Laatste reacties

  • Jelle1991

    Hopen dat het straks niet de realiteit wordt in Europa als de TTIP doorgaat....

  • agratax2

    @Jelle1991. Dit is nu al de wet in Nederland bij aardappelen. Je poot NAK pootgoed waar licentie op betaald is of TBM (eigen pootgoed) in het AVEBE gebied waar de licentie per ha wordt afgedragen. Sinds de kwekerswet is gewijzigd is nateelt van eigen plant en zaaigoed niet meer mogelijk zonder licentie afdracht. Hier valt Monsanto zaad zeker onder want, dat heeft patent bescherming en is daarmee alleen te koop en te telen onder licentie, wettelijk vastgelegd. In Zuid Amerika bestaat kennelijk nog de oude zaaizaad en plantgoed wet, die het recht van de boer om eigen geteelt zaad na te telen beschermt. Helaas deze wet erkent Monsanto niet en heeft jaren geleden getracht de niet in Argentinie betaalde licentie bij de koper in de Antwerpse haven te halen. Zo ver gaat deze Multinationale Reus. Laten we op passen met TTIP het maakt ons vermoedelijk nog afhankelijker van Amerika dan we al zijn. Laat Brussel eens kijken wat goed voor Europa en is en niet wat alleen goed voor de handel is. 

Of registreer je om te kunnen reageren.