Akkerbouw

Nieuws 1095 x bekeken

SPNA vindt meer septoria in wintertarwe

Nieuw Beerta - De wintertarwe op de SPNA-proefbedrijven heeft veel meer last gekregen van septoria.

Dat komt door de regenbuien van begin april. De pycnidiosporen (zwarte puntjes) zijn zeer duidelijk te zien. Het onderzoeksinstituut verwacht dat de infecties met septoria toenemen door het aanhoudend wisselvallige weer en de hogere temperaturen. De nieuwe infecties zijn pas over een paar weken te zien in het gewas.

De aantasting door gele roest is de afgelopen week iets toegenomen op proefbedrijf Ebelsheerd. De sterkste toename is te zien in het ras Asano. Nagenoeg alle rassen wintertarwe staan nu in het tweede knoop stadium.

SPNA bepaalt iedere week op de twee proefboerderijen de mate van aantasting door ziekten in wintertarwe. Dat gebeurt op de proefboerderij Ebelsheerd in het Oost-Groningse Nieuw Beerta op de proefboerderij Kollumerwaard in het Noord-Friese Munnekezijl.

Of registreer je om te kunnen reageren.