Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Prima ontwikkeling wintertarwe

Mijdrecht – De Nederlandse wintertarwe ontwikkelt zich prima en de ziektedruk is stabiel.

Daarmee is de uitgangssituatie voor dit seizoen prima. Dat meldt Bayer CropScience na de derde en laatste ronde van de ziektemonitoring wintertarwe.

Het zonnige voorjaarsweer van de afgelopen twee weken heeft de tarwe goed gedaan, constateren de adviseurs van het agroconcern. Bij de vorige monitoring was de tarwe gemiddeld nog in de uitstoelingsfase. Nu hebben de gewassen op de meeste percelen het eerste knoopstadium bereikt en op de vroege percelen zelfs al het tweede knoopstadium.

De wintertarwe loopt iets achter op het extreem vroege voorjaar van 2014, maar vergeleken met het veel koudere voorjaar van 2013 is er sprake van een voorsprong van twee weken.

Het is rustig wat betreft bladziekten. Deze en volgende week krijgen de meeste percelen de T1-bespuiting krijgen, waarmee de ziekten goed onder controle worden gehouden.

De kans op septoria-infecties was dankzij het droge weer de afgelopen twee weken gering. Wel werden op een aantal percelen de infecties vanuit de eerdere natte periode zichtbaar. Gele roest heeft zich op sommige percelen in het Zuiden verder uitgebreid. In het Noorden is het nog erg rustig wat betreft gele roest. Ook de meeldauwdruk is nog laag. Op enkele percelen, vooral in Zuid-Limburg en in het Zuidwesten, is meeldauw gevonden. In Flevoland zijn de eerste vlekjes van bruine roest aangetroffen. Als het mooie voorjaarsweer aanhoudt, neemt de druk van bruine roest volgens Bayer CropScience zeker toe.

Voor topopbrengsten moeten ziekten consequent worden bestreden, geeft het bedrijf als advies mee. Omdat alle percelen in de monitoring de komende week zijn gespoten, wordt de monitoring beëindigd.

Eén reactie

  • Zandhaasjes

    Slecht voor de fungicide omzet dus.....

Of registreer je om te kunnen reageren.