Akkerbouw

Nieuws 1500 x bekeken 1 reactie

Pootgoedexport in maart groter dan gemiddeld

Den Haag – De Nederlandse pootaardappelexport was in maart ruimschoots groter dan gemiddeld. In totaal ging vorige maand 137.272 ton de grens over, blijkt uit cijfers van de Pootaardappel Contact Commissie (PCC). Alleen in 2014 en 2011 was de export nog groter in maart.

In de afgelopen vijf jaren kwam de export in maart gemiddeld op 126.860 ton. Daarin zitten dus ook de topjaren in de pootgoedafzet van oogst 2013 en oogst 2010. Over een langere periode gerekend, blijft de pootgoedexport in maart gemiddeld iets onder de 120.000 ton.

De grootste afnemers van Nederlands pootgoed in maart zijn België en Duitsland. De afzet naar Duitsland kwam vorige maand uit op bijna 33.000 ton. Daarmee is de aflevering van pootgoed naar de oosterburen wel bijna 10.000 ton kleiner geweest dan een jaar geleden. Dat is ook duidelijk te zien in de tussenstand van de totale export. Voor 1 april namen de Duitsers iets meer dan 50.000 ton pootgoed af, dit is 17.100 ton minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De verkoop aan België loopt vergeleken met vorig jaar zo'n 8.000 ton achter. Ook de andere grote landen in de EU nemen vanwege het slechte consumptie-aardappeljaar minder pootgoed af dan vorig jaar.

Turkije

Buiten de EU loopt de afzet des te beter. Naast de uitblinkers in de vroege export naar Afrika en Azië valt ook de groter afzet naar Turkije op. Dat land heeft inmiddels bijna 18.000 ton pootgoed geïmporteerd uit Nederland. Daarmee is de kooplust van de Turken veel groter dan in voorgaande jaren.

Rusland

Rusland importeerde in maart 3.124 ton Nederlands pootgoed, zodat de totale afzet naar Rusland inmiddels net boven de 4.000 ton komt. In de komende maanden gaat daar nog meer naar toe. Ook Oezbekistan is een late afnemer van Nederlands pootgoed, omdat het aardappelseizoen daar later begint.

Eén reactie

  • info104


    Als er zoveel weer de grond ingaan kommen er in de zomer wel weer genoeg uit, let maar op nog een jaar voor niks werken, toch jammer kun je beter wat telen dat wel geld opleverd 

Of registreer je om te kunnen reageren.