Akkerbouw

Nieuws 3452 x bekeken 4 reacties

Ministerie gaat soepel om met zaaidatum akkerranden

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken zal coulant omgaan met de inzaaidatum van akkerranden en -stroken in het kader van de vergroening vanwege het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Boeren die gebruik maken van duurzaamheidscertificaten moeten hiervoor uiterlijk 15 april akkerranden inzaaien.

De certificaten zijn echter pas op 13 april definitief gepubliceerd in de Staatscourant. Hierdoor is de termijn waarop exact duidelijk was welke eisen werden gesteld tot de uiterste zaaidatum erg kort, ook al was deze eis al vanaf 8 april te lezen op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). "Ik realiseer me dat vanwege de late publicatie het voor een aantal landbouwers bijzonder lastig geweest kan zijn om tijdig de randen/stroken in te zaaien. Wanneer landbouwers in een overmachtssituatie terecht zijn gekomen doordat ze om bovengenoemde redenen enkele dagen te laat hebben ingezaaid, dan zal ik daar in dit eerste jaar coulant mee omgaan", schrijft Dijksma in een brief aan de Kamer.

Bij het inzaaien van de stroken moet gezaaid worden met een mengsel van zaden dat hoofdzakelijk bestaat uit kruidachtigen, eventueel aangevuld met granen of gras.

Laatste reacties

 • Marcel v

  Geweldig , wat zijn we blij met de soepele opstelling van onze beleidsmakers !!
  Het is toch om te huilen hoe kort voor het groeiseizoen elk jaar er weer regels en aanpassingen zijn . Vorig jaar derogatie, nu dit weer.

 • gjcamps


  Zielig die bezigheidsterapie van de overheid, dat ze ook zo traag zijn dat de sluitingsdatum van een maatregel 2 na de officiele publicatie ligt toont al aan dat ze vooral met zelf verheerlijking bezig zijn. Dit heeft niets meer te maken met een land besturen en beleid uitstippelen. Als je de deadline niet haalt schuif je het op en ga je niet tegen boeren coulant zijn, geef dan toe dat je gewoon te laat bent. Waarom gaan we de wegbermen naast de snelwegen niet inzaaien met bloemen mengsels en kruidachtige?

 • koestal

  St Jacobskruiskruid en Distels komen hier van zelf,tellen die ook mee

 • Fendtfan

  @koestal. daar zit geen zaaizaad label bij wat je moet kunnen tonen.

Of registreer je om te kunnen reageren.