Akkerbouw

Nieuws

Koolzaadprijs hoogste in een jaar

Het meicontract voor koolzaad sloot dinsdag op de termijnmarkt in Parijs op €378,75 per ton. Dat is de hoogste notering voor een eerstaflopende termijncontract in precies een jaar.

Eind april 2014 zakte de koolzaadprijs in Parijs onder de €400, vooruitlopend op de zeer grote oogst die eraan kwam. Nu stijgen de prijzen omdat de akkerbouwers in de EU weinig koolzaad aanbieden. In Canada is hetzelfde te zien. Akkerbouwers houden het koolzaad vast dat ze nog in de schuur hebben en daardoor werd koolzaad dinsdag iets duurder op de termijnmarkt in Winnipeg.

De koolzaadprijs krijgt een beetje steun van de prijs van sojabonen. Die stijgt de laatste dagen op de termijnmarkt in Chicago. Het is goed zaaiweer in de VS. Dat stimuleert de boeren om mais te zaaien. Dat gaat ten koste van het areaal sojabonen, redeneren de speculanten op de termijnmarkt. Bovendien blijft er veel vraag naar Amerikaanse sojabonen, vooral uit het buitenland.

De notering voor het augustuscontract voor de nieuwe oogst komt in Parijs nauwelijks van zijn plaats en zweeft al weken rond de €360. Terwijl de wereld dit jaar minder koolzaad gaat oogsten. De EU oogst dit jaar volgens de eerste prognoses zo'n 10 procent minder koolzaad. Het areaal is gekrompen en het is niet waarschijnlijk dat de recordhoge hectareopbrengsten van 2014 zich gaan herhalen. Ook in Canada wordt een kleinere oogst verwacht. De Canadese akkerbouwers hebben bijna 5 procent minder plek ingeruimd in hun bouwplan voor koolzaad.

Prognose: koolzaadmarkt is vast.

Of registreer je om te kunnen reageren.