Akkerbouw

Nieuws 1496 x bekeken

Indicatieprijs pootgoed Agrico op €23

Emmeloord – De indicatieprijs van Agrico voor oogst 2014 bedraagt €23 per 100 kilo pootaardappelen.

Dat is €5,50 lager dan de indicatieprijs van oogst 2013. De definitieve prijs kwam toen op €29,60. Agrico bepaalt in juni de definitieve pootgoedprijs van oogst 2014.

De indicatieprijs geldt voor de rassen S t/m A, inclusief de gemiddelde kwaliteitspremie, los geleverd, af boerderij, herfstlevering en exclusief alle vergoedingen en btw. Voor de monopolierassen houdt Agrico gemiddeld €1,50 per 100 kilo in voor de licentieafdracht.

Directeur Jan van Hoogen vindt dat seizoen 2014/2015 een tweedeling liet zien in de pootgoedmarkt. "De afzetmarkt in Europa was heel kalm en afwachtend door de historisch slechte consumptiemarkt. De export overzee bereikte een record, zowel in volume als in omzet. Ongeveer een derde van het pootgoed van Agrico gaat overzee. De onrust in Oekraïne en de financiële en politieke problemen in Rusland hebben niet bijgedragen aan onze afzet in deze landen, maar hun bijdrage in de omzet is klein."

Ondanks de daling van de indicatieprijs, realiseren de telers een financiële hectareopbrengst boven het vijfjaarlijks gemiddelde. Van Hoogen: "De kilogramopbrengst per hectare van oogst 2014 is vergelijkbaar met die van 2013, maar het percentage grof is lager. Daardoor zijn meer kilogrammen pootaardappelen per hectare geoogst. De financiële opbrengst per hectare van oogst 2014 valt hoger uit dan van 2008, 2009 of 2011."

Van Hoogen verwacht dat veel Europese aardappeltelers dit jaar meer consumptieaardappelen gebruiken als pootgoed. "Het consumptieareaal in Europa lijkt slechts licht te dalen. Het pootgoedareaal in Nederland stijgt dit jaar verder. In juli kunnen we beter inschatten wat oogst 2015 ons gaat brengen."

Of registreer je om te kunnen reageren.