Akkerbouw

Nieuws 1025 x bekeken

IGC verwacht bovengemiddelde graanoogst

Londen – De International Grains Council (IGC) verhoogt de prognose voor de wereldwijde graanoogst in seizoen 2015/2016. De graanraad gaat in de jongste prognose uit van 1.947 miljoen ton, exclusief rijst. Dat is 10 miljoen ton meer dan in de maartprognose. De oogstprognose ligt 3,5 procent boven het vijfjarig gemiddelde. Maar ook het graanverbruik schat de IGC nu 10 miljoen ton hoger in, aangejaagd door de lage graanprijzen.

De productie ligt wel beduidend lager dan de 2.008 miljoen ton graan die de wereld dit seizoen van de akkers haalt. De wereld oogst vooral minder mais. De maisproductie daalt van 994 miljoen ton dit seizoen naar 951 miljoen ton volgend seizoen. Dat is een daling van 4,3 procent. Dat komt vooral door de lagere maisproductie in de VS. De tarweproductie daalt volgend seizoen met 2,2 procent, vooral door kleinere oogsten in Argentinië, China en India. In India valt heel veel regen. Dat drukt de productie en vooral de kwaliteit. De IGC verwacht dan ook dat India volgend seizoen voor het eerst in jaren weer tarwe moet importeren.

Toch gaat de lagere productie weinig effect hebben op de graanprijzen. Dat komt door de grote voorraden. De IGC noemt die 'comfortabel'. De eindvoorraad graan van volgend seizoen kan 21,1 procent van het jaarlijkse verbruik dekken. Dit is de één na hoogste 'stocks-to-use-ratio' van de laatste zes jaar. Alleen dit seizoen is de verhouding hoger, namelijk 22,2 procent. Grote voorraden hebben een sterk prijsdrukkend effect.

In het verbruik verwacht de IGC een verschuiving van voer naar voedsel. De veehouderij gaat minder graan gebruiken als voergrondstof, omdat sojameel en sojaschroot in grote hoeveelheden beschikbaar zijn tegen aantrekkelijke prijzen door de zeer grote productie van sojabonen. Het verbruik van graan voor voedsel neemt wel toe. Dat komt voornamelijk door de groei van de wereldbevolking.

Of registreer je om te kunnen reageren.