Akkerbouw

Nieuws

Franse telers planten minder tafelaardappelen

Parijs – ''Op dit moment hebben we natuurlijk nog geen officiële cijfers voor het areaal aardappelen in het nieuwe seizoen. Het planten is nog maar net op gang gekomen. Maar voor zover we het nu kunnen inschatten, zal het areaal tafelaardappelen wel kleiner zijn dan vorig jaar, toen ook wij hier in Frankrijk een recordoogst hebben binnengehaald.''

Dat zegt François-Xavier Broutin, secretaris van de Union National des Producteurs de Pommes de Terre UNPT in Parijs. Broutin maakt daarbij nog wel een belangrijke kanttekening: ''We hebben als UNPT aan het eind van het vorige seizoen geroepen dat het areaal met 10 procent zou moeten krimpen. Maar voor zover we het nu kunnen inschatten, zal de krimp in de praktijk toch een stuk lager uitvallen."

"Bovendien moeten we wel onderscheid maken tussen tafelaardappelen en aardappelen voor de verwerkende industrie. Dat zijn markttechnisch twee verschillende gebieden. Bij de industrie-aardappelen constateren we juist dat de in de contracten voorgestelde hoeveelheden hoger liggen dan vorig seizoen, daar kunnen we dus een groter areaal verwachten. Maar nogmaals, het is wachten op de eerste officiele cijfers om te zien hoe de situatie zich werkelijk ontwikkelt'', aldus Broutin.

Het UNPT put wat hoop uit het feit dat de Fransen de laatste tijd weer meer aardappelen blijken te kopen. In februari kochten consumenten bijna 2 procent meer aardappelen dan een jaar eerder. Die aankopen liggen daarmee ook 7 procent boven het vijfjaarlijks gemiddelde. Opvallend is daarbij dat de sterkste groei zit in zakken van 5 kilo of meer. Met die omzetgroei is de terugloop van het begin van het seizoen ook weer gecompenseerd, constateert het aardappelschap CNIPT. ''De groei zit echter alleen in het volume. Doordat de winkelprijzen met gemiddeld 70 cent per kilo op een laag niveau liggen, brengen die aardappelen minder geld in het laatje dan in voorgaande seizoenen.''

Aan de andere kant gaat het een stuk slechter met de export. De Franse handel kon tot nu toe dit seizoen 682.500 ton aardappelen exporteren. Dat is 15 procent minder dan een seizoen geleden en ook behoorlijk wat minder dan in de twee jaren daarvoor. Vooral de buurlanden Italie, Spanje, Portugal en in minder mate Duitsland nemen minder aardappelen af waarbij de export naar België wel stabiel blijft vergeleken bij een jaar eerder. Het CNIPT constateert daarbij wel instemmend dat de export naar Oost-Europese landen als Hongarije en Roemenië flink de vaart erin begint te krijgen, al gaat het nog altijd wel om kleinere volumes.

Of registreer je om te kunnen reageren.