Akkerbouw

Nieuws 813 x bekeken 1 reactie

Frans aardappelareaal nog geen 3 procent kleiner

Parijs – Het areaal consumptie-aardappelen in Frankrijk komt dit seizoen volgens de eerste schattingen van het ministerie van landbouw uit op rond de 120.000 hectare.

Dat is 3.600 hectare ofwel 2,9 procent minder dan een jaar geleden, maar nog altijd 5 procent boven het vijfjaarlijks gemiddelde.

Het aardappelareaal neemt af 'tegen de achtergrond van een gehalveerde prijs', tekent het ministerie aan. Verder neemt het areaal suikerbieten af met net 1,5 procent naar 400.000 hectare vanwege de grote voorraden suiker en de daardoor lagere prijzen.

Bij granen is echter over een breed front sprake van een vaak flinke toename. Zo is aan zachte tarwe 5,2 miljoen hectare ingezaaid, ruim 3 procent meer dan in het vorige seizoen en bijna 5 procent boven het vijfjaarlijks gemiddelde. Bij harde tarwe komt de toename zelfs uit op bijna 12 procent naar 320.000 hectare. Dat is echter nog altijd wel bijna 20 procent onder het langjarig gemiddelde. Franse akkerbouwers signaleerden eerder een dreigend tekort aan deze durhim tarwe die de grondstof vormt voor pasta.

Bij gerst is het areaal van ruim 1,75 miljoen hectare vrijwel even groot als een jaar geleden. Verder telen Franse akkerbouwers ook nog 375.000 hectare aan triticale en 95.000 hectare haver. Bij koolzaad komt het areaal uit op 1,485 miljoen hectare wat ruim 1 procent minder is dan een jaar geleden en ook het kleinste areaal voor dit gewas in vier jaar tijd.

Eén reactie

  • info36


    Slim bezig die Franse aardappeljongens.

Of registreer je om te kunnen reageren.