Akkerbouw

Nieuws 5 reacties

Farm Frites en Bayer willen duurzame aardappelteelt

Oudenhoorn – Farm Frites en Bayer CropScience starten een samenwerking om de aardappelteelt te verduurzamen.

Er doen vijf aardappeltelers mee aan dit initiatief, drie in België en twee in Nederland. De telers leveren aardappelen aan Farm Frites.

De telers maken een duurzaamheidsplan op een vergelijkbare wijze als de systematiek van het duurzaamheidsproject Veldleeuwerik. De twee Nederlandse telers zijn daar al bij aangesloten. Farm Frites organiseert eind mei open-velddagen (Tour de Farm) op de bedrijven om de opgedane ervaringen te delen met andere aardappeltelers, zegt Martin Vrij, verantwoordelijk voor de afdeling Agronomie bij Farm Frites. "Dan gaat het om zaken als gewasbescherming, veiligheid, pootgoedbehandeling, kwaliteit, bewaring en rassenkeuze."

Farm Frites kiest bewust voor de systematiek van Veldleeuwerik, zegt Vrij. "De telers zijn sterk betrokken bij het opstellen van een duurzaamheidsplan voor hun bedrijven. Alle vijf proefbedrijven gaan aan de hand van de Veldleeuwerik-systematiek hun vooruitgang in duurzaamheid in de laatste vijf jaar evalueren. Er zit niet direct een commercieel voordeel aan het Food Chain Partnership. Maar het past in het streven van Farm Frites om een toonaangevende rol te spelen in een duurzame aardappelketen."

Bayer CropScience startte tien jaar geleden met Food Chain Partnerships. De producent van zaaizaad en gewasbeschermingsmiddelen heeft 240 samenwerkingsovereenkomsten opgezet in dertig landen voor veertig gewassen. Er zijn al partnerships voor aardappelen in Europa, Azië en Zuid-Amerika. De samenwerking met Farm Frites is de eerste in Nederland.

Laatste reacties

 • pinkeltje


  Zal voor de nietsvermoedende consument klinken als de slager die zijn eigen vlees keurt. Op zich een goed initiatief maar het is bedoeld om het marktaandeel overeind te houden of te vergroten. Kan me niet voorstellen dat het ze bij FarmFrites op zich kan schelen of ze wel of niet een toonaangevende rol spelen. Tot het in de kassa merkbaar wordt, dan is het maar beter om de concurrenten een slag voor te zijn. En Bayer wil graag middelen blijven leveren. Lijkt me? Maar beter om te proberen op deze manier te concurren dan op prijs. Dus zolang de afnemers er in geloven zou ik zeggen, doorgaan.

 • info36


  Ze kunnen eisen stellen wat ze willen, boeren tekenen toch wel en voor bijna niets!

 • Fendtfan

  je kunt pas over duurzaam gaan praten als je relatie als afnemer met de teler dat ook is.
  minimaal kostendekkend dus, en dat is nu zeer zeker niet het geval.
  Je wordt als teler eerder nog vals voorgelicht over voorraden, verwerkingscijfers etc. etc. om als fabriek maar nog goedkoper aan aardappelen te kunnen komen.
  verre van een duurzame relatie dus.

 • bert bert


  Maar ik krijg wel meer van farm voor die aardappelen ,het maakt me rap een 200 euro per ha en dit op 150 ha ,dat is een mooi farm geschenk

 • info36


  Een geschenk van Farm, ben je de eerste zeker? 

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.