Akkerbouw

Nieuws

Eerste cichorei ondanks lage temperatuur vroeg gezaaid

Roosendaal - Ondanks de lage temperatuur is er in een aantal regio's al een begin gemaakt met het zaaien van cichorei.

Volgens cichoreiverwerker Sensus is voor april zo'n 3,5 procent van het geplande areaal gezaaid. Een perceel is zelfs afgedekt met vliesdoek voor een snellere beginontwikkeling.

Sensus Agro geeft als algemeen advies om vanaf begin april te zaaien zodra de grond dit toelaat, maar de zaai uit te stellen wanneer de temperatuur van de grond op zaaidiepte de 10 graden nog niet bereikt heeft. Voor het herbicide tolerante ras Chrysolite is het advies om niet voor 10 april te zaaien vanwege een hogere schietergevoeligheid. Sensus Agro verwacht dat de tweede helft van de week weer gezaaid kan worden.

De contractering voor cichorei was voor de winter al rond. De condities voor 2015 zijn gelijk aan die van 2014. De basiscontractprijs is € 73,50 per ton. Nieuwe telers krijgen €2 korting; wie voor de tweede keer levert ontvangt 
€1 minder. De basisprijs geldt voor 16 procent inuline. Bij elke procentpunt extra krijgt de teler een premie van €4,60 per ton. Daarnaast is er een jaartoeslag van €8 en een toeslag van €2 per ton voor contracten van 11 hectare of meer.

Of registreer je om te kunnen reageren.