Akkerbouw

Nieuws 2505 x bekeken 2 reacties

EU onderzoekt kleine graansoorten

Brussel – De Europese Unie doet onderzoek naar kleine graansoorten. Het onderzoeksproject 'Healthy Minor Cereals' bekijkt de teelt, voedingswaarde en verwerkingseigenschappen van granen als spelt, rogge, haver, eenkoorn en emmertarwe (tweekoren). Het project loopt tot 2018. Het is een zogenoemd multidisciplinair onderzoek. Zo worden de moleculaire biologie, gewasveredeling, teelttechnieken, menselijke voeding, voedingstechnologie en de vermarkting van het graan betrokken in het project.

De EU teelt vooral tarwe, mais en gerst. Deze drie graansoorten nemen 90 procent van de Europese graanproductie voor hun rekening. De opbrengsten en andere eigenschappen gaan vooruit door veredeling. In de andere granen wordt weinig aan veredeling gedaan, vanwege het kleine areaal. Terwijl granen als haver, rogge en spelt wel heel geschikt zijn voor teelt op minder voedselrijke grond, stelt het Coördinatiecentrum Praktijkgericht Onderzoek en Voorlichting Biologische Teelt (CCBT) in België. Ook worden deze granen volgens het CCBT steeds populairder bij consumenten vanwege de goede verteerbaarheid, de smaak en het hoge gehalte aan mineralen.

Laatste reacties

  • ed12345


    Hier in canada is haver wel degelijk een meetellend gewas

    O.a. voor de toch vrij grote aantallen luxe paarden en ook b.v. quaker oats waar vele duizenden tonnen worden gebruikt voor havermout en andere ontbijt cereales

    Voor mij als zaadteler is het nooit moeilijk haverzaad te verkopen

  • koestal

    we krijgen ook steeds meer broodsoorten

Of registreer je om te kunnen reageren.