Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

'EU blijft heer en meester op tarwemarkt'

Brussel – De EU exporteert volgend seizoen opnieuw meer dan 30 miljoen ton tarwe.

Het Franse marktbureau Strategie Grains verwacht een export van 31,2 miljoen ton in 2015/2016. Dat is fors hoger dan de eerste schatting van 27,1 miljoen ton, die de Europese Commissie eind maart publiceerde. Strategie Grains verwacht dat de EU dit seizoen 2014/2015 een record van 32,0 miljoen ton tarwe verkoopt aan derde landen. De Commissie gaat uit van 31,0 miljoen ton.

De lage eurokoers maakt Europese tarwe goedkoop op de wereldmarkt. Bovendien drukt de lage olieprijs de transportkosten. Dat stimuleert de tarweverkoop aan Aziatische landen. Zo wist de EU deze maand voor het eerst in jaren tarwe te leveren aan de Filippijnen en Thailand. Daarnaast zijn de oogstprognoses voor de EU goed, waardoor ook volgend seizoen veel tarwe beschikbaar komt voor export. De landen rond de Zwarte Zee gaan minder tarwe produceren, waardoor meer ruimte is voor de EU op de wereldmarkt.

Laatste reacties

  • agro1


    alleen jammer aan bodemprijzen. teveel product op de markt. overschot aan alles.

  • John*

    ben maar blij dat de export loopt, dan komen de schuren in ieder geval nog leeg voor de nieuwe oogst zonder de prijzen naar de kelder te brengen,

  • francois xavier

    john, de prijzen liggen al in de kelderverdieping !!!

Of registreer je om te kunnen reageren.