Akkerbouw

Nieuws 493 x bekeken

Duitse suikerproductie plust 31 procent

Bonn - De suikerproductie in Duitsland is bij de afgelopen campagne opgelopen naar 4,49 miljoen ton.

Dat is circa 1 miljoen ton ofwel 31 procent meer dan het resultaat van de campagne in 2013/2014, zo blijkt uit cijfers van bedrijfstakorganisatie Wirtschaftliche Vereinigung Zucker (WVZ).

Volgens de organisatie is de suikeropbrengst nog niet eerder zo groot uitgevallen. Dit is gezien de tussentijds door de bietensector bekendgemaakte oogst- en opbrengstgegevens geen verrassing, maar op zich wel verheugend, ware het niet dat de stemming aanzienlijk wordt gedrukt door de moeilijke situatie op de markt, aldus WVZ. De organisatie spreekt van een existentieel bedreigend prijsverval, niet alleen als gevolg van de grote productie maar ook door de verruimde importmogelijkheden voor derde landen. Soelaas verwacht WVZ van de door de Europese ministerraad ingestelde commissie van deskundigen die met het oog op het uitlopen van de quotering over ruim twee jaar met voorstellen moet komen om het tij te keren.

Tot dusver is WVZ echter buitengewoon slecht te spreken over de activiteiten van de commissie. "De sector staat voor de grootste uitdaging van de laatste decennia en daarom is het onaanvaardbaar dat de EU de suikersector een wereldwijd nog niet eerder vertoonde liberalisering van de markt verlangt, maar in de huidige moeilijke situatie elke steun van de hand wijst," meent een teleurgestelde WVZ-bestuurstopman Hans-Jörg Gebhard.

Inzake de jongste oogst noteert WVZ los daarvan verder een suikeropbrengst van 13,3 ton per hectare. De bietenleveranties stegen met 36 procent naar 28,9 miljoen ton, terwijl het suikergehalte op gemiddeld 17,33 procent uitkwam. Dat was per uitzondering iets minder dan in het voorafgaande jaar. Corr

Of registreer je om te kunnen reageren.