Akkerbouw

Nieuws

'Dertien lidstaten breken record suikerproductie'

Brussel - Dertien van de negentien EU-lidstaten waar bieten worden geteeld, hebben een recordopbrengst gehaald.

Gemiddeld is 12,8 ton suiker per hectare geproduceerd in de EU. Dat is 5 procent hoger dan het vorige record van 12,2 ton suiker in seizoen 2011/2012.

Dat meldde de Europese bietentelersorganisatie Cibe op de jaarvergadering in Brussel. Nederland produceerde ver boven het Europese gemiddelde met een recordopbrengst van 15,1 ton suiker per hectare.

Ondanks de hoge productie spreekt Cibe van een moeilijke situatie voor de Europese bietentelers. De suikerprijs daalde op de Europese markt met 43 procent sinds januari 2013. Door de overproductie moet veel suiker worden doorgeschoven naar het nieuwe seizoen 2015/2016. Cibe verwacht dat het bietenareaal in de EU daardoor met 12 procent krimpt.

Ook voor de langere termijn zijn er zorgen, vindt Cibe. Op 1 oktober 2017 vervalt de suikerquotering. Cibe wil dat de Europese Commissie tot die tijd de invoer van ruwe suiker beperkt en geen surplussuiker meer toelaat op de markt voor voedingssuiker. Ook moet Brussel een particuliere opslagregeling voor suiker instellen, waardoor suiker tijdelijk uit de markt wordt genomen om de prijs te ondersteunen. Verder stelt Cibe dat landen als Thailand, India en Brazilië hun suikersectoren volop ondersteunen met subsidies, terwijl in de EU de marktbescherming wordt afgebouwd. Brussel moet die subsidies tegengaan via de wereldhandelsorganisatie WTO, vindt Cibe.

Of registreer je om te kunnen reageren.