Akkerbouw

Nieuws

Compost verhoogt gewasopbrengst

Gent – Het gebruik van compost heeft een grotere invloed op de gewasopbrengst dan een ruimere vruchtwisseling.

Langdurig gebruik van compost verhoogt de hectareopbrengsten bij aardappelen met ruim 5 procent. Bij voederbieten is dat bijna 10 procent, blijkt uit onderzoek in België.

De proeven zijn uitgevoerd door doctorandus Tommy D'Hose van het instituut ILVO en de Universiteit van Gent, meldt nieuwssite Vilt. In de proeven is zeven jaar lang compost uitgereden in een vruchtwisseling van aardappelen, voederbieten, snijmaïs en spruitkool. Er is ieder jaar 50 kuub compost per hectare uitgereden, bovenop de minerale stikstofbemesting.

De compost verbetert de bodemgezondheid, stelt D'Hose. Het organische stofgehalte stijgt. De planten hebben meer kalium en stikstof beschikbaar. De grond wordt minder zuur. De bodem bevat meer micro-organismen en het aantal schadelijke aaltjes daalde in die zeven jaar met gemiddeld 28 procent. Na zeven jaar compostgebruik constateert D'Hose bij de voederbieten een stijging van de opbrengst van 9,1 procent ten opzichte van het eerste jaar van de proef. Bij de aardappel is dat 5,3 procent, bij spruitkool 3,9 procent en bij snijmaïs 3,6 procent.

D'Hose legde daarnaast ook een vijfjarige proef aan met verschillende vruchtwisselingen. Hij concludeert dat een ruimere vruchtwisseling geen aantoonbaar effect heeft op de gewasopbrengst of de bodemkwaliteit. "Mogelijk is vijf jaar te kort om het effect van de vruchtwisseling te kunnen meten."

Of registreer je om te kunnen reageren.