Akkerbouw

Nieuws 1237 x bekeken

China verscherpt toezicht op onderzoek GMO-gewassen

Peking – China verscherpt het toezicht op het onderzoek naar genetisch gemodificeerde gewassen.

De beleidswijziging is deze week gepubliceerd op de site van het ministerie van landbouw.

De overheid doet dit vanwege toenemende bezorgdheid bij burgers over het effect van GMO-voedsel op de gezondheid. Een groep burgers heeft het landbouwministerie aangeklaagd, omdat het toezicht op onderzoek naar GMO-gewassen tekort zou schieten. China is niet van plan het beleid over de import van GMO-producten te wijzigen, meldt het Amerikaanse persbureau Reuters.

China blokkeert regelmatig de import van voedselgrondstoffen omdat er transgene bestanddelen in zitten die in China niet zijn toegelaten. De ongerustheid hierover groeit. Maar volgens de overheid zijn transgene grondstoffen nodig om te zorgen voor voldoende voedsel. Daarom wijzigt de overheid het beleid voor de import van transgene grondstoffen niet. De teelt van GMO-gewassen blijft verboden in China. Maar het toezicht op het onderzoek naar dergelijke gewassen wordt verscherpt, zegt professor Huang Dafang van het Biotechnology Research Institute van de Chinese Academy of Agricultural Sciences. "De landelijke overheid schakelt daarbij provincies en gemeenten in."

Of registreer je om te kunnen reageren.