Akkerbouw

Nieuws laatste update:15 apr 2015

Bietenzaai voor twee derde gevorderd

Dinteloord – Akkerbouwers hebben het zaaien van suikerbieten weer opgepakt na de regen, maar er blijft een achterstand ten opzichte van voorgaande jaren.

De tussenstand van het zaaiverloop is 63,1 procent na week 15. Vorig jaar was er 98 procent gezaaid, het jaar daarvoor 86,2 procent en in 2012 was bijna het hele Nederlandse areaal al van zaad voorzien. Dat blijkt uit gegevens van verwerker Suiker Unie.

Op een paar percelen na zijn in de kleigebieden alle bieten gezaaid. Op de zandgronden is dit ongeveer 40 procent, meldt Suiker Unie. De zaaiwerkzaamheden kwamen eind vorige week weer op gang, maar de ondergrond is op sommige plaatsen nog te nat. Hierdoor kunnen mestverspreiders het land nog niet op. Daarnaast vindt door de plaatselijke slagregens van enkele weken geleden op lichtere kleigronden korstvorming plaats.

De opkomst van de bietenplanten is wisselend. De vroegst gezaaide percelen (voor half maart) staan mooi boven met 80.000 tot 90.000 planten. De later gezaaide bieten hebben hier en daar last van korst- of slempvorming. Op sommige plekken heeft het afgelopen weekeinde geregend, maar het is niet duidelijk of dat overal voldoende was. Hier variëren de plantenaantallen tussen de 30.000 en 85.000 stuks.

Of registreer je om te kunnen reageren.