Akkerbouw

Nieuws 2658 x bekeken 6 reacties

Belgische aardappelvoorraad is nog enorm

Kruishoutem – De bij de Belgische telers nog resterende voorraden consumptieaardappelen van de oogst 2014 beliepen begin april een hoeveelheid van 1,28 miljoen ton.

Dat is het hoogste volume aardappelen in opslag van de voorbije jaren, meldt het Belgisch proefcentrum voor de aardappelteelt PCA. De gemeten voorraad ligt 380.000 ton boven het vijfjaarlijks gemiddelde. Een vergelijking met de aprilvoorraad 2012 van de eveneens zeer productieve oogst 2011 komt zelfs 110.000 ton hoger uit. Dit alles ondanks een grote hoeveelheid afgeleverde aardappelen sinds de voorgaande meting begin februari, van 980.000 ton.

De hoeveelheid al gecontracteerde aardappelen in opslag ligt iets boven de volumes vrij verkoopbare. Dat is gebruikelijk. Er is wel veel volume gecontracteerd over: 250.000 ton meer dan het vijfjarig gemiddelde. PCA meldt voorts dat van de voorraad 61 procent Bintje betreft.

Laatste reacties

 • bert bert

     Geliukkig is die 61 %bintjes zo slecht met drijvers dat we ze niet moeten meetellen ,alleen de industie heeft ze nodig om de prijs laag te houden

 • jan007

  Met dank aan onze giga machines zijn wij in staat om goede voorraad op te bouwen en die vervolgens te dumpen. En zijn ook nog zo gek om elkaar het verlies niet te gunnen.

 • eenvoudige boer


  Je moet alles in de goede context zien. De verwerking is ook enorm toegenomen de laatste jaren. Ik voorzie nog steeds een goede opleving einde seizoen 

 • Jan1986

  dat denk en hoop ik ook eenvoudige boer is te hopen dat de markt wat gaat veranderen komende maanden. 

 • trijnie

  Zonde van al dat kostelijk voedsel.

 • agro1


  tot zover de voedselkrisis. begin maar vast te schillen. hutspot onder de armen verdelen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.