Akkerbouw

Nieuws 648 x bekeken

België bepaalt schade door ozon

Brussel – België bepaalt jaarlijks de schade aan gewassen door een te hoge concentratie ozon in de lucht.

De metingen worden uitgevoerd door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). De VMM heeft een Europees rekenmodel vertaald naar de omstandigheden in Vlaanderen. Verhoogde concentraties ozon in de lucht leiden tot groeivertraging.

De VMM heeft het rekenmodel losgelaten op gegevens uit 2009. In dat jaar veroorzaakte te hoge ozonconcentraties een opbrengstderving bij aardappelen van 5 procent en bij tarwe van 10 procent. De schade was het kleinst langs de kust en in West Vlaanderen. In de Kempen hadden de gewassen de meeste last van ozon. Volgens het VMM was 2009 een 'neutraal' ozonjaar. Het VMM gaat ieder jaar de ozonschade berekenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.