Akkerbouw

Nieuws 2287 x bekeken 3 reacties

Argentinië dreigt Monsanto met licentieboycot

Buenos Aires – De regering in Argentinië dreigt het Monsanto onmogelijk te maken om kwekersrecht te innen voor de transgene sojavariëteit Intacta. De overheid vindt de inning ingaan tegen de regels. Boeren moeten éénmalig licentie betalen voor nieuw zaad. Dat hoeft niet meer in de jaren daarna, als ze het zaad zelf hebben geteeld.

Het Amerikaanse agroconcern Monsanto lanceerde vorig jaar in Argentinië de transgene sojaboon Intacta, die door genetische modificatie resistent is gemaakt tegen zowel insecten als het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup. Omdat veel boeren dit jaar geen kwekersrecht afdragen omdat ze het zaad zelf vermeerderden, sloot Monsanto een overeenkomst met handelsbedrijven om de licenties voor Intacta te innen. De overheid bereidt een decreet voor om dat te verbieden, meldt een anonieme regeringsbron aan financieel persbureau Bloomberg. Voor alle andere transgene sojavariëteiten van Monsanto betalen de telers al jaren geen licenties.

Zo'n 70 procent van de telers van Intacta hebben hun licenties afgedragen, zegt Monsanto-woordvoerster Victoria Manny aan Bloomberg. "Wij geloven dat de inning van de licenties wel in overeenstemming is met de Argentijnse wet."

De boerenbond Argentine Rural Confederation adviseert zijn leden om geen contracten te tekenen met handelsbedrijven die de licenties innen voor Monsanto. De bond vertegenwoordigt 109.000 boeren. Opmerkelijk is dat Argentinië sinds 1994 lid is van de Union for the Protection of New Varieties of Plants (Upov). Dat is een internationale organisatie van landen die het kwekersrecht beschermt.

Argentinië is de derde producent in de wereld van sojabonen, na Brazilië en de VS. Ook in Brazilië heeft Monsanto een conflict met sojatelers over de kwekersrechten voor eigen geteeld zaaizaad. Daar lopen procedures tegen zo'n 5 miljoen boeren.

Laatste reacties

  • bbuizer

    'Mieux tard que jamais', oftwel: 'beter laat dan nooit'. Maar waarom moest het allemaal eerst zover komen? Lieten de boeren en hun organisaties zich eerst zand in de ogen strooien? Gelukkig dat de Argentijnse overheid ze nu te hulp schiet. Laat deze situatie in Argentinië en in Brazilië ons (inclusief LTO Nederland !) meer alert maken op de mogelijke gevolgen van de arbitrageclausule ISDS in het eventuele vrijhandelsverdrag <a href='https://www.facebook.com/SustainableFoodSupply.org/posts/946741975356534?notif_t=like'>TTIP</a>. Van mij - en ik denk ook van de Nederlandse pluimveehouders en varkenshouders - hoeft dat hele verdrag er overigens niet te komen. Laat eerst de voedselveiligheid en eerlijke, transparantie wetgeving aan de andere kant van de oceaan maar eens een feit worden en stel eerst ons mooie kwekersrecht veilig. Dat wordt nu al erg bedreigd door het verfoeide octrooirecht. Laten we ons niet in de luren leggen door de macro-economen, die bovengenoemde bezwaren wegwuiven. Hun broodwinning loopt voorlopig mogelijk geen gevaar. 

  • agro1


    uit het hart gegrepen. de misdaad regeert, oh pardon, de leugen regeert, nee, nee, nee, ik bedoel het is allemaal dik in orde, geachte censor, neem me niet kwalijk.

  • Jan-Zonderland

    Ik wou dat de Canadese regering eens zoveel lef had om eens wat te doen aan die licenties voor Monsanto. Het loopt de spuigaten uit zo zoetjes aan. Pak bietenzaad, 400.000 zaden kost nu zo'n 360 dollar waarvan DE HELFT licentie vergoeding voor Monsanto is. Elke zak RR soyabonenzaad in heel de VS en Canada gezaaid, zeker 20 dollar voor Monsanto. Miljoenen acres RR soya x 1,25 tot 1,5 zak per acre.

Of registreer je om te kunnen reageren.