AkkerbouwNieuws

Areaal akkerbouw naar dieptepunt

Amsterdam – Het areaal akkerbouwgrond is nog nooit zo klein geweest. De akkerbouwers gebruikten vorig jaar 517.280 hectare. Dat is 15.132 hectare minder dan in 2013. Dat jaar liet volgens ABN Amro een eenmalige opleving zien van het areaal akkerbouwgrond.

Het areaal akkerbouwgewassen krimpt, omdat de rendementen al twee jaar onder druk staan. Na de daling in 2013 ging het bedrijfsinkomen in 2014 verder omlaag, stelt de bank in de laatste sectorvisie. De aardappelprijs zakte in een jaar met 43 procent en die van zaaiuien met 38 procent.

De schaalvergroting gaat verder. Het aantal bedrijven met akkerbouwgewassen daalde vorig jaar met 1.076 naar 19.182 (-5,3 procent). De afvallers zijn vooral mensen die stoppen vanwege de leeftijd. De gemiddelde bedrijfsgrootte nam iets toe tot 27 hectare. Het aantal biologische akkerbouwers daalde 3,5 procent. Het aandeel biologische bedrijven op het totale aantal akkerbouwbedrijven bleef nagenoeg gelijk.

ABN Amro stelt dat de vraag naar akkerbouwproducten goed blijft. Maar de prijsschommelingen blijven groot. Beperken van het prijsrisico kan via poolprijzen, termijnmarkten of het maken van ketenafspraken. Zonder onderscheidend vermogen zijn ketenafspraken lastig te realiseren, vindt de bank.

Beheer
WP Admin