Akkerbouw

Nieuws 2111 x bekeken 3 reacties

Areaal Fontane groeit met 17 procent

Kruishoutem - Het areaal fritesaardappelen van het ras Fontane blijft groeien in Vlaanderen. Dat blijkt uit een enquête van het Belgische aardappelonderzoekscentrum PCA onder 117 telers. Er zal dit jaar weer 17 procent meer Fontane uitgeplant worden. Daarmee neemt het ras 58 procent in van het areaal fritesaardappelen. In 2014 was dat percentage 50.

Begin april lieten 127 PCA-leden in een enquête weten welk aardappelareaal en welke rassen zij het komende seizoen zullen telen. Nog niet alle telers kenden op dat ogenblik hun definitieve areaal. Toch kan met deze gegevens een eerste, voorzichtige schatting gemaakt worden van het aardappelareaal 2015.

De rassen Innovator en Markies blijven de qua areaal de tweede en derde plaats innemen. Ook Felsina blijft een belangrijk fritesaardappelras in Vlaanderen.

Het areaal Challenger binnen de enquête blijft ongeveer gelijk. Genoemde rassen vormen bij PCA de top 5 van de fritesrassen (zonder Bintje). Daarna komen Royal en Agria. Asterix blijft verder wegzakken. Steeds minder telers gaan met dit ras aan de slag.
Onder de bevraagde telers krimpt het areaal Bintje met 12 procent. Het aandeel contracten bedraagt in de enquête 41 procent (33 procent in april 2013 en 2014, 24 procent in 2012).
Het betreft voorlopige cijfers aangezien een aantal telers stelde dat nog niet alle contractafspraken rond waren.
Het totaal areaal bewaaraardappelen in Vlaanderen zou volgens de enquête met net geen 2 procent krimpen ten opzichte van 2014.

Chips

Enkele telers uit de enquête die chipsrassen in hun teeltplan opnemen, hebben de intentie om meer uit te planten. Het ras VR808 is sinds een paar jaar veruit het belangrijkste ras. Verder komen de rassen Lady Claire en Lady Rosetta voor in de enquête en voor het eerst ook Crisps4all.

Versmarkt

Aangezien de versmarkt een vrij beperkt segment blijft in Vlaanderen, kan er geen inschatting gemaakt worden van een mogelijk krimp of toename van het areaal tafelaardappelen. Binnen de enquête nemen Annabelle, Charlotte en Nicola het grootste aandeel in.

Wallonië

Bovenstaande cijfers hebben betrekking op het uit te planten areaal in Vlaanderen. Volgens de eerste cijfers zou ook in Wallonië het totale areaal afnemen met 2,6 procent. Er wordt een kleine daling voor Bintje verwacht (-2 procent) en een stijging voor de andere friet-rassen (+3 procent). Ook in Wallonië kent het areaal van Fontane een grote uitbreiding.

Vroege aardappelen

Op 1 april was nog maar een vijfde van het areaal vroege aardappelen binnen de enquête geplant. Het areaal vroege aardappelen zou volgens de enquête groeien met 7 procent. Dit moet echter met de nodige voorzichtigheid worden geïnterpreteerd, aangezien met de enquête maar een beperkt aandeel van het areaal vroege aardappelen bereikt wordt (± 3,5 procent). Het belangrijkste ras blijft Première, maar elk jaar zien we dit aandeel dalen (36 procent in 2015, 41 procent in 2014). Op de tweede plaats komt Amora, waarvan het areaal de voorbije jaren bleef toenemen (29 procent). Daarna komen Anosta, Frieslander en Sinora.

Laatste reacties

 • bert bert


  Denk dat er 20 % meer fontane ;In belgie kan er nog 5% meer geplant worden door de areaal vermindering van de bieten .Bintje is afgeschreven want er zijn enorme kwaliteits problemen met drijvers geweest.En wie durfd er nog .

  Contracten lopen zeer goed en er is een lichte stijging maar zeer grote vraag ook voor late levering door de enorme groei in de schuren en 12 is meer als 2.5 voor levering april

 • info36


  Hoe vaak moeten ze nog hun kop stoten voordat ze een keer wakker worden? 

 • aqwzsx12

  en toch wordt bingo dit jaar: de laatste regen van het seizoen is zaterdag gevallen.

  op 2 juli valt er nog eens 3 mm en de rest valt eruit op 28/ augustus, nl 387 mm.

  allemaal content ?

  en zoals in Paris-Roubaix, gaan nog moeten scharten achter ene goeie patat!

Of registreer je om te kunnen reageren.