Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Zuidwesten aan kop in voorjaarswerk

Colijnsplaat – Het Zuidwesten loopt veruit aan kop in de voorjaarswerkzaamheden van dit nieuwe seizoen, zo blijkt uit een rondgang. De omstandigheden zijn er beter.

Op de neerslagkaart van het KNMI is te zien dat er in het zuidwesten van Nederland in maart aanzienlijk minder neerslag is gevallen dan in de rest van het land.

De meeste Zeeuwse suikerbieten en zaaiuien zitten al in de grond en met het poten van aardappel is ook al begonnen, registreert Luc Remijn van adviesbureau DLV Plant. Ook in Zuidelijk Flevoland is al best veel gebeurd, zegt collega Paul Hooijman. "Die grond is lichter dan in de Noordoostpolder, houdt meer warmte vast en is dus eerder geschikt om in te zaaien", legt hij uit. In de Noordoostpolder, de Wieringer- en Haarlemmermeer houden akkerbouwers echter hun gemak. "Het is te koud geweest om de zware grond voldoende op te drogen."

Waar het Zuidwesten al bijna klaar is met het zaaien van uien en bieten, is hiermee in het Noord- en Zuidoosten net een begin gemaakt. De natte en koude weersomstandigheden dwingen de akkerbouwers in die regio's tot rust. "Het water in de grond moest eigenlijk nog wat uitzakken om echt goed aan de slag te kunnen en toen viel er opnieuw regen", zegt Roelof Naber van DLV Plant over het Noordoosten. "Geduld is een schone zaak. Je kunt het maar één keer verpesten."

Voor het Zuidoosten geldt hetzelfde, zegt collega Richard Korver: "Sommige akkerbouwers zijn vorige week voorzichtig begonnen met het zaaien van bieten en poten van aardappelen. Daarna werd het kouder en nu regent het weer. Ons advies is om te wachten. Het is nog vroeg, ook over meerdere jaren gezien."

Ook de bietenstatistiek van suikerbieteninstituut IRS laat zien dat Zeeuws-Vlaanderen, de Zeeuwse Eilanden en West-Brabant duidelijk voorop lopen in de bietenzaai.

Maar wie op de kalender kijkt hoeft zich nog geen zorgen te maken, maken de adviseurs duidelijk. Het is nog vroeg in het seizoen, dus over de wisselvallige weersomstandigheden hoeft akkerbouwend Nederland zich nog geen zorgen te maken.

Laatste reacties

  • maxisprint


    De grond in Zuidelijk Flevoland is lichter dan deNoordoostpolder ??

  • marc47


    Die op het zand is het zwaarst, die blijft tenminste liggen als het nat is, de klei blijft aan je schoenen en banden plakken.

Of registreer je om te kunnen reageren.