Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

WHO: eet minder suiker

New York – De wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseert mensen om minder suiker te consumeren. Zes theelepeltjes (25 gram) per dag is het maximum om een goede gezondheid te behouden. De suikerconsumptie mag niet meer bedragen dan 5 procent van de totale energie-inname.

Het advies staat in een nieuwe richtlijn van de WHO over voeding. Met suiker bedoelt de WHO vrije suikers, zoals glucose, fructose, sucrose en geraffineerde suiker. Deze worden toegevoegd aan voedingsmiddelen of zitten van nature in bewerkte voedingsmiddelen, zoals honing en fruitsappen. Suikers die van nature in onbewerkte groenten, fruit en melk zitten tellen niet mee. Er zijn volgens de WHO geen aanwijzingen dat deze laatste groep suikers schadelijk zijn voor de gezondheid.

De WHO baseert de nieuwe richtlijn op wetenschappelijk bewijs, zegt directeur Francesco Branca van het WHO-departement Voeding en Gezondheid. "De inname van vrije suikers moet onder de 10 procent van de totale energie-inname blijven om overgewicht en tandbederf te voorkomen. Ons advies is de suikerconsumptie terug te brengen naar maximaal 5 procent."

Volgens de WHO krijgen consumenten veel meer suiker binnen dan ze denken. Dat komt omdat veel suikers verborgen zitten in voedingsmiddelen. Een blikje frisdrank kan wel veertig gram of tien theelepels suiker bevatten. De suikerconsumptie verschilt sterk per land. Dat varieert van 7 à 8 procent van de totale energie-inname in Hongarije en Noorwegen tot 16 à 17 procent in Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Bij kinderen in Portugal loopt dat op naar bijna 25 procent.

Eén reactie

  • piethermus1

    Dat terwijl suikerbieten de meest efficiënte zuurstofproducerende planten zijn die er bestaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.