Akkerbouw

Nieuws

Vrees voor grote terugval maisproductie Oekraïne

New York - Financieel marktbureau Bloomberg meldt dat de crisis in Oekraïne desastreus effect dreigt te krijgen op de maisproductie.

Prognose is de ernstigste terugval sinds 2005. De oorzaak is dein Oekraïne torenhoge rente die voor telers geld lenen te duur maakt. Doorgaans hebben ze krediet nodig voor de helft van hun jaarlijkse uitgaven. Bloomberg citeert Daryna Kovalska, analiste van de Macquarie Group in Londen, die stelt dat de boeren in Oekraïne onvoldoende kunstmest en bestrijdingsmiddelen kunnen kopen, die grotendeels worden geïmporteerd. Kovalska verwacht ook dat ze om geld te besparen noodgedwongen zullen grijpen naar zaaigoed met minder opbrengst. De mogelijke terugval van de maisoogst schat ze op 19 procent, naar 23 miljoen ton. Dat krijgt ook gevolgen voor de wereldmarkt. Oekraïne is na de VS en Brazilië de grootste mais-exporteur ter wereld. De maisproductie is er in de afgelopen vijf jaar verdrievoudigd. Van de recente oogst is 18 miljoen ton uitgevoerd. Dat was in 2009 nog 5,1 miljoen ton.

Agrarisch marktbureau UkrAgroConsult geeft aan dat er weliswaar overheidssubsidies zijn voor boeren, maar volstrekt te weinig om de tot 30 procent opgelopen rentetarieven te compenseren. De hoge rente moet de koersval van de Oekraïense gryvna stoppen. Voor de tarweproductie speelt het geschetste probleem minder, aldus Bloomberg. Het grootste deel van de tarweoogst van dit seizoen was al gezaaid voor de problemen met Russische separatisten in Oekraïne escaleerden.

Of registreer je om te kunnen reageren.