Akkerbouw

Nieuws 6266 x bekeken 10 reacties

Veel onbenutte fosfaatruimte

Doetinchem - Akkerbouwers benutten hun fosfaatruimte niet en voeren minder dierlijke mest aan dan mogelijk is. Ruim 60 procent van alle telers geeft geen fosfaattoestand van zijn grond door en belandt zo automatische in de meest ongunstige en hoogste klasse.

Dat is opvallend, omdat de praktijk leert dat verreweg de grootste groep akkerbouwers in de categorie neutraal valt, zeker de kleiboeren. Dat blijkt uit cijfers van rijksdienst RVO.nl en bodemonderzoek van BLGG AgroXpertus.

Over 2014 werd 504.000 hectare bouwland niet bij RVO.nl gemeld. In de belangrijkste akkerbouwgebieden ging het om een 'onbekend' percentage van liefst 54 procent van alle grond.

Een oorzaak zou kunnen zijn dat deze telers denken dat ze toch wel in de hoogste fosfaatcategorie belanden. Maar BLGG-cijfers uit 2013 (ruim 25.000 bodemmonsters) geven een ander beeld. Op klei (Flevoland, Zeeland) valt slechts 14 procent van alle grond in die categorie. Op dalgrond (Veenkoloniën) is dit ook maar 26 procent.

Akkerbouwers in deze gebieden doen zichzelf dus te kort en kunnen veel winst boeken. De fosfaatnormen zijn dit jaar toch al met 5 kilo per hectare aangescherpt. Bovendien maakt het veel verschil of telers in de categorie neutraal (60 kilo) of hoog (50 kilo) vallen. En minder dierlijke mest betekent ook minder aanvoer van organische stof.

De gebieden waar het relatief het minst rendeert om de fosfaattoestand door te geven, zijn dekzand in Oost-Nederland en löss in Zuid-Limburg. Hier valt volgens BLGG 40 tot 50 procent van alle bouwgrond in de hoogste fosfaatcategorie.

Lees meer over de fosfaatruimte in weekblad Boerderij van komende week

Laatste reacties

 • kschouten


  De weidebedrijven die niet aan derogatie doen benutten ook hun fosfaatruimte lang niet . maar er zijn  wel kosten aan verbonden om die ruimte te benutten .

 • j.verstraten1

  zelfs  weidebedrijven op zand  die wél aan derogatie ( 230 kg) doen hebben moeite om de fosfaatruinte te benutten. bepaald geen stimulans om het voerspoor uit te nutten.

 • jan10


  Als je van te voren weet dat je toch in de laagste gift valt zou ik ook mn percelen niet laten monsteren.

  En er zijn nogalwat telers die uit kwaiteits oogpunt ook niet maximaal org. mest aanvoeren. En er is dus blijkbaar ook een catagorie ondernemers die het max. fosfaat aanvoeren van ondergeschikt belang vinden.

 • 344412

  Ik kan inderdaad op mijn melkveebedrijf met veelal neutrale toestand de fosfaatruimte lang niet benutten bij 230 kg stikstof. Vervolgens mag ik ook geen fosfaatkunstmest gebruiken en verwacht men dat ik fosfaatarm ga voeren. Wie is er nu het spoor bijster??

 • gjcamps

  fosfaat als rijen bemesting geeft ook een beter resultaat als organische meest volveld. Ik denk dat de overheid graag gratis alle bodem monster informatie wil hebben om zo de regels nog strakker te maken.

 • Zuperboer

  #344412: Daar heb je inderdaad een knelpunt te pakken. We cirkelen op dit moment in een spiraal omlaag, waarbij optimaal benutten van de waardevolle bodem uit het zicht dreigt te raken. Op basis van onderzoek in de praktijk moeten we dit aantonen en vervolgens een bedrijfseigen stikstof- en een bedrijfseigen fosfaatnorm afdwingen. Hier moet de landbouwlobby zich op focussen. Grond in Nederland is te waardevol om te verwaarlozen!

 • Insp.

  Wat een lulverhaal weer.
  Volgens mij geldt voor akkerbouwers nog steeds de norm 170 kg N uit dierlijke mest en is dit de grens die eerder bereikt wordt dan de fosfaatgrens uit dierlijke mest.
  Akkerbouwers doen niet aan derogatie en mogen fosfaat gewoon aanvullen middels kunstmest.
  Je laat dus niks liggen of je moet dure bodem analyses willen gebruiken om die laatste 10 kg/ha met dure fosfaatkunstmest aan te willen vullen.

 • l coumans

  meert1 welke mestsoorten bevatten tot 2x toe meer stikstof dan fosfaat

 • landboer


  Dunne mest

 • Zandboertje

  Sorry hoor, maar dure grondmonsters? Ik meende altijd dat mijn collega akkerbouwers toch ook een fatsoenlijke bemestingsplannen maakten op basis van o.a. een grondanalyse. Je steekt de monsters toch niet enkel voor de Pw? Je kali, mg, pH etc doen er toch ook toe.
  Er zijn diverse soorten mest waarbij de verhouding 1 op 3 of hoger zijn. Eindelijk is er betere mestkeuze.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.