AkkerbouwNieuws

‘Veel meer schade door neonicotinoïdeverbod’

Leverkusen – Ruim 90 procent van de Duitse koolzaadtelers is van oordeel dat het gewas meer schade heeft opgelopen door het Europese verbod op de inzet van neonicotinoïden, zo blijkt uit het resultaat van een enquête van Bayer CropScience.

Daaraan namen 1.300 telers deel. Ruim 70 procent van de ondervraagden zegt dat 10 procent meer aardvlooien te zien zijn dan normaal. De kleine koolvlieg heeft bij de 74 procent van de telers schade veroorzaakt, bij 52 procent is tussen de 20 en 50 procent van het koolzaad door dit insect aangevreten. Bij 7 procent is de schade nog groter.

Bayer CropScience kondigt aan zich sterk te zullen blijven inzetten om de zaadbehandelingsmiddelen in kwestie weer toegelaten te krijgen. “Meervoudige bespuiting van de arealen ter bestrijding van de schadelijke insecten is geen optimale oplossing en al helemaal niet als alternatief voor doelgerichte zaadbehandeling”, aldus het bedrijf. Bij een proef in 2013/2014 in Meckelenburg-Voor-Pommeren zijn volgens de chemiefabrikant ook geen aanwijzingen geconstateerd dat bijen en andere bestuivende insecten zoals hommels last hebben van neonicotinoïden.

Beheer
WP Admin