Akkerbouw

Nieuws 1188 x bekeken 2 reacties

'Veel meer schade door neonicotinoïdeverbod'

Leverkusen - Ruim 90 procent van de Duitse koolzaadtelers is van oordeel dat het gewas meer schade heeft opgelopen door het Europese verbod op de inzet van neonicotinoïden, zo blijkt uit het resultaat van een enquête van Bayer CropScience.

Daaraan namen 1.300 telers deel. Ruim 70 procent van de ondervraagden zegt dat 10 procent meer aardvlooien te zien zijn dan normaal. De kleine koolvlieg heeft bij de 74 procent van de telers schade veroorzaakt, bij 52 procent is tussen de 20 en 50 procent van het koolzaad door dit insect aangevreten. Bij 7 procent is de schade nog groter.

Bayer CropScience kondigt aan zich sterk te zullen blijven inzetten om de zaadbehandelingsmiddelen in kwestie weer toegelaten te krijgen. "Meervoudige bespuiting van de arealen ter bestrijding van de schadelijke insecten is geen optimale oplossing en al helemaal niet als alternatief voor doelgerichte zaadbehandeling", aldus het bedrijf. Bij een proef in 2013/2014 in Meckelenburg-Voor-Pommeren zijn volgens de chemiefabrikant ook geen aanwijzingen geconstateerd dat bijen en andere bestuivende insecten zoals hommels last hebben van neonicotinoïden.

Laatste reacties

  • gerjan slingenbergh

    Ik heb het niet zo op slagers die hun eigen vlees keuren.

  • palmkes55

    En de meeste boeren hebben het niet voor mensen die het licht van de zon ontkennen...
    Er wordt duidelijk minder koolzaad gezaaid omwille van de insectenproblemen, ook dat zal een probleem zijn en worden voor bijen en imkers: op granen zoals tarwe, gerst en maïs heb ik totnogtoe maar weinig bijen en imkers met hun manden zien op afkomen, op koolzaad daarentegen wel.
    Waaruit blijkt; bezint en discusieer voor je begint (met het verbieden). Wat is nu het ergst voor het milieu?

Of registreer je om te kunnen reageren.