Akkerbouw

Nieuws 2000 x bekeken

Universiteit Gent maakt moedermelk uit suikerbiet

Gent – De Universiteit van Gent kan suiker uit moedermelk namaken uit bietsuiker.

Volgens professor Wim Soetaert kan op deze manier melkpoeder worden gemaakt dat meer lijkt op moedermelk. Dat meldt VTM Nieuws. "Menselijke moedermelk is nog altijd de beste optie, maar niet altijd mogelijk", zegt Soetaert. Hij verwacht dat het verbeterde babymelkpoeder volgend jaar op de markt kan verschijnen.

Soetaert is verbonden aan de vakgroep Biochemische en microbiële technologieën van de Universiteit in Gent. Hij ontwikkelde een nieuwe bacterie die de suiker uit bieten kan omzetten in de suiker uit moedermelk, die een veel complexere structuur heeft. Soetaert: "Wij maken de suiker niet, dat doen de bacteriën voor ons. Als de bacteriën de moedermelksuikers geproduceerd hebben, isoleren wij de suikers en zuiveren die tot een vorm die kan worden toegevoegd aan melkpoeder. De productie kan op korte termijn opgeschaald worden."

Of registreer je om te kunnen reageren.