Akkerbouw

Nieuws 1470 x bekeken

Uienexport ligt op niveau van seizoensrecord

Den Haag – De uienexport is in de periode tot en met de tweede week van februari uitgekomen op een voorlopig seizoentotaal van bijna 700.000 ton; dat is een recordniveau.

Dat blijkt uit gegevens van KCB/GroentenFruit Huis. De gemelde tussenstand is 9.500 ton groter dan die van het seizoen 2012/2013, waarin de uitvoer van uien voor het eerst de grens van 1 miljoen ton doorbrak. Ten opzichte van het gemiddelde resultaat in de voorgaande vijf seizoenen is het ruim 80.000 ton meer.

Van alle exportuien is 55 procent geleverd in Afrika. Dat percentage is in februari teruggelopen, doordat geen uien meer konden worden geplaatst in Senegal, de voornaamste van de Afrikaanse bestemmingen. Uitgaande van een bruto hectare-opbrengst à 54,6 ton (volgens CBS-cijfers) en een vijfde aftrek voor tarra, indrogen en dergelijke en rekening houdend met flinke aanvoer van plantuien in juli en augustus, resteert een hoeveelheid te exporteren uien à ruim 17.000 per week, ruwweg het resultaat dat in 2013 is gerealiseerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.