Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

'Tarwe-export door EU bereikt nieuw record'

Brussel – Het Canadese graanhandelsbedrijf CWB verwacht dat de EU meer tarwe gaat exporteren.

Het CWB schat de export in 2015/2016 op 32,4 miljoen ton. Dat is een record. Dit seizoen exporteert de EU 31,5 miljoen ton tarwe. Als de CWB-prognose uitkomt, dan streeft de EU de VS voorbij als grootste exporteur van tarwe.

De CWB baseert de prognose op de situatie in Rusland en Oekraïne. In Rusland is veel winterschade ontstaan in de tarwe. In Oekraïne hebben de telers geen geld om te investeren in zaaizaad, meststoffen en gewasbescherming. Dat drukt de hectareopbrengst. Rusland en Oekraïne exporteren gewoonlijk veel graan naar de grote afnemers in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Daar ontstaat volgend seizoen meer ruimte voor tarwe uit de EU, redeneert de CWB. Het handelsbedrijf schat dat Oekraïne volgend seizoen 9,7 miljoen ton tarwe exporteert. Dat is 12 procent minder dan dit seizoen. De Russische export krimpt ook 12 procent naar 17,6 miljoen ton tarwe.

Daarnaast blijft de dollarkoers hoog, wat de export van tarwe uit de VS afremt. De CWB schat de export door de VS op 27,6 miljoen ton in 2015/2016.

Eén reactie

  • Peerke1


    Dan zal de tarweprijs eindelijk ook eens gaan stijgen. De graantelers werken al eeuwenlang onder de kostprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.