Akkerbouw

Nieuws 1231 x bekeken

Snelle test spoort mycotoxinen in tarwe op

Brussel – Een nieuw apparaat kan binnen een half uur vaststellen of tarwe besmet is met mycotoxinen. De huidige methode kan dagen in beslag nemen. Het apparaat komt binnen twee jaar op de markt, meldt AllAboutFeed.

Het apparaat is ontwikkeld in het MycoHunt-project, dat is gefinancierd vanuit het onderzoeksprogramma Horizon 2020 van de EU.

Mycotoxinen zijn giftige stoffen die schimmels op de tarwe kunnen produceren. Het kan dagen duren voor laboratoriumonderzoek duidelijk maakt in hoeverre een partij tarwe besmet is. Daarom is in het MycoHunt-project gezocht naar een snelle test. Het apparaat neemt stofmonsters tijdens de oogst of de overslag. Een biosensor meet ter plekke de hoeveelheid mycotoxinen en geeft binnen een half uur de uitslag.

Of registreer je om te kunnen reageren.