Akkerbouw

Nieuws 752 x bekeken

'Relatie GMO-gewas en biodiversiteit onduidelijk'

Brussel – Het is onduidelijk of de teelt van genetisch gemodificeerde gewassen (GMO) invloed heeft op de biodiversiteit. Vlaamse veldproeven waren te beperkt van opzet om harde conclusies te trekken. Dat zegt de Vlaamse landbouwminister Joke Schauvliege in antwoord op vragen van het parlementslid Francesco Vanderjeugd van de Open Vlaamse Liberalen en Democraten (Open Vld).

In Vlaanderen zijn vier jaar veldproeven gedaan met GMO-aardappelen en -populieren. Schauvliege stelt dat de veldproeven kleinschalig waren opgezet. Bovendien gelden strenge regels voor dergelijke proeven. Daarom wil ze geen conclusies trekken, of grootschalige teelt van GMO-gewassen de biodiversiteit beïnvloedt. "De veldproeven zijn niet van dien aard dat negatieve effecten op de biodiversiteit te verwachten zijn. Dat is ook te lezen in de conclusies van de Bioveiligheidsraad. Daarom zijn geen algemene uitspraken te doen of conclusies te trekken", aldus Schauvliege.

Schauvliege benadrukt dat van elk nieuw GMO-gewas in de EU een risicoanalyse moet worden gemaakt. "Het zijn de eigenschappen en de er eventueel mee verbonden landbouwpraktijk die bepalend zijn of en welke impact de teelt zal hebben op de biodiversiteit. Bij insectenresistente gewassen is het bijvoorbeeld heel duidelijk dat er een toename is van de diversiteit aan insecten. Er worden immers minder insecticiden gebruikt, waardoor nuttige insecten meer aanwezig zijn in het veld."

Of registreer je om te kunnen reageren.