Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Regen zet bietenzaaien stil

Dinteloord - Met uitzondering van de lichte gronden zijn de eerste dagen van vorige week veel suikerbieten gezaaid.

Dat meldt Suiker Unie op de website. Landelijk gezien is nu 47 procent van de suikerbieten gezaaid. In alle delen van het land is wel 25 millimeter of meer regen gevallen, waardoor het zaaien voorlopig stil ligt. Ook de vooruitzichten voor deze week zijn niet erg gunstig.

Op de kleigronden is circa 80 procent van het bietenareaal gezaaid, op de lichte gronden is dit ongeveer 20 procent. Vorig jaar was rond deze tijd al tweederde van de bieten gezaaid, in 2013 daarentegen nog geen 10 procent. Zeeuws-Vlaanderen loopt qua inzaai voorop. Daar is bijna 92 procent gezaaid, Limburg komt met ruim 15 procent van de bieten gezaaid achteraan.

Door de gedwongen zaaistop zal dit jaar de gemiddelde zaaidatum tussen de grondsoorten waarschijnlijk ver uiteenlopen. Telers die wel de kans hadden om te zaaien en dit niet hebben gedaan, vragen zich nu af of wachten verstandig is geweest. De vroegst gezaaide bieten in de periode rond 10 maart hebben nu een kiem van 0,5-1 centimeter. De eerste bietenplantjes komen boven. De regen is overigens een opsteker voor gezaaide bieten en verwachte muizenschade.

Laatste reacties

  • ed12345


    Als je zaaien kon en heb gewacht ,doe je het soms goed maar meestal fout

  • Jan-Zonderland

    De zaaier is de raaier Ed.
    Maar als de omstandigheden goed zijn moet je niet wachten. Wachten waarop ?

Of registreer je om te kunnen reageren.