Akkerbouw

Nieuws

Proef met luteïne uit afrikaantje krijgt vervolg

Assen – De proef met afrikaantjes voor de winning van luteïne wordt dit jaar voortgezet.

De proef is opgezet door het onderzoeksinstituut HLB, in samenwerking met onder andere adviesbureau New Business. Het onderzoek startte vorig jaar, meldt het blad Agro-Chemie.

HLB doet al langer onderzoek naar de teelt van afrikaantjes als natuurlijke grondontsmetter tegen bepaalde aaltjes. Maar de plant bevat ook luteïne. De winning daarvan kan de teelt economisch rendabeler maken. Natuurlijke luteïne wordt onder andere gebruikt in leghennenvoer om de dooier te kleuren. Het wordt ook gebruikt in voedingsmiddelen.

Het bedrijf Newtricious heeft een nieuwe toepassing bedacht, zegt HLB-onderzoeker Weijnand Saathof in Agro-Chemie. Het bedrijf ontwikkelde een poeder op basis van eieren, dat wordt aangevuld met luteïne. Dat helpt tegen macula-degeneratie (ouderdomsblindheid). Het bedrijf haalt de luteïne van elders. China produceert al veel natuurlijke luteïne, dat wordt gewonnen uit afrikaantjes. Saathof: "Newtricious heeft honderden hectares nodig voor de luteïne."

Er is een opbrengst mogelijk van 5 tot 20 kilo zuivere luteïne per hectare. De opbrengst is sterk afhankelijk van het weer. Saathof ziet nog diverse zaken die verbeterd kunnen worden om de teelt van afrikaantjes commercieel aantrekkelijk te maken. "In het begin van de teelt is onkruidbestrijding heel belangrijk."

Of registreer je om te kunnen reageren.