Akkerbouw

Nieuws 1349 x bekeken 1 reactie

Pootgoedexport in februari 11 procent kleiner

Den Haag – De Nederlandse pootgoedexport bleef in februari steken op 69.094 ton. Daarmee is de uitvoer 11,2 procent kleiner dan in dezelfde maand van 2014. Dat valt op te maken uit cijfers van de Pootaardappel Contact Commissie (PCC).

Vooral de omringende landen maken dit jaar weinig haast met het afnemen van pootgoed. Daardoor bleef de afzet binnen de Europese Unie vorige maand steken op minder dan 50.000 ton. Vorig jaar werd in februari 57.584 ton binnen de Europese Unie afgeleverd. Naast België en Duitsland namen ook Italië en het Verenigd Koninkrijk duidelijk minder pootgoed af dan in dezelfde maand van 2014.

De verwachting van Nederlandse exporteurs is dat dit jaar minder pootgoed naar EU-landen wordt verkocht. Dit is het gevolg van de extreem lage consumptieaardappelprijzen dit seizoen, waardoor aardappeltelers veel minder geneigd zijn vers uitgangsmateriaal aan te schaffen.

De totale afzet binnen de Europese Unie is inmiddels opgelopen tot 164.346 ton, blijkt uit de PCC-cijfers. In dezelfde periode van vorig jaar was de uitvoer toegenomen tot bijna 215.000 ton. Aan het eind van vorig seizoen liep deze hoeveelheid op tot 431.657 ton.

Eén reactie

  • info36


    Logisch, er is een chronische overproductie.

Of registreer je om te kunnen reageren.