Akkerbouw

Nieuws 1629 x bekeken

Nieuwe chitwoodicirkels erbij

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft voor 2015 nieuwe chitwoodicirkels, aangewezen; in Zeeuws-Vlaanderen, in de Noordoostpolder, op de Veluwe en acht in Drenthe.

Het totaal aangewezen gebieden komt daarmee op 56. ,,De vondsten in Drenthe kwamen vooral voort uit de ringrot- en bruinrotsurvey in zetmeelaardappelen, waarbij ook naar Meloidogyne chitwoodi/fallax werd gekeken", zegt Frans Janssen, team toezichtontwikkeling fytosanitair van de NVWA uit.

Het areaal NAK-pootgoed in de aangewezen gebieden bedroeg in 2014 2.027 hectare. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de NVWA en de keuringsinstantie NAK. In 2013 was dat 1.724 hectare. Dit is een toename van 303 hectare. Het areaal aangewezen gebied groeide waarschijnlijk met een veelvoud van 303 hectare. Hoeveel hectare landbouwgrond binnen de 56 aangewezen gebieden valt, maakt de NVWA niet bekend.

Dat een teeltgebied is aangemerkt als aangewezen gebied betekent natuurlijk niet dat het de percelen in dat gebied bij voorbaat al als besmet wordt beschouwd, benadrukt Janssen. Het heeft alleen de consequentie dat dat pootgoed uit voorzorg verplicht door de NAK op chitwoodi-besmetting wordt onderzocht.

Het aantal besmettingen met het maiswortelknobbelaaltje Meloidogyne chitwoodi neemt toe. In 2014 bedroeg het aantal hectares pootgoed waarvan de knollen besmet waren met chitwoodi 53 hectare. In 2008 was dat 20 hectare. Waarschijnlijk is het aantal hectares pootgoed dat besmet is met chitwoodi of fallax groter dan 53 hectare, maar hebben pootgoedtelers die besmette partijen al vroeg zelf ontdekt, vrijwillig voortijdig teruggetrokken voor de keuring en via andere marktkanalen afgezet, bijvoorbeeld als consumptie, als zetmeel of als voeraardappel.

Of registreer je om te kunnen reageren.