Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

Nieuw wapen tegen phytophthora ontdekt

Wageningen - Wetenschappers hebben in een Zuid-Amerikaanse wilde aardappel een nieuw gen tegen de aardappelziekte phytophthora ontdekt.

Dat gen, gevonden door onderzoekers van Wageningen University en The Sainsbury Laboratory in Norwich (Groot-Brittannië), geeft een nog niet eerder gevonden manier van verdediging tegen de gevreesde schimmelziekte. Het zorgt namelijk voor afweerreactie tegen elicitine, een 'geconserveerd' eiwit van de phytophthoraschimmel. Deze eiwitten zijn in de loop der tijd en tijdens de diversifiëring van soorten en stammen nauwelijks veranderd. De eiwitten spelen namelijk een cruciale rol in de levenscyclus van phytophthora en ze zijn tijdens eerdere evolutie geoptimaliseerd.

,,Door een aardappelgen te vinden dat dit soort eiwitten aanpakt, verlagen we de kans dat de ziekteverwekker resistentiegenen in een aardappel kan doorbreken", aldus Vivianne Vleeshouwers. Vivianne Vleeshouwers, veredelingsonderzoeker bij Wageningen University, is een van de leidende wetenschappers binnen het team dat deze belangrijke doorbraak geboekt heeft.

Het internationale team van wetenschappers onderzocht wilde leden van de Solanum-familie, waartoe de aardappel behoort, op zoek naar genen die reageren op elicitinen. Na een zoektocht van tien jaar hebben de wetenschappers zo'n gen gevonden, genaamd ELR (Elicitin Response), dat codeert voor een receptorachtig eiwit in de wilde aardappel Solanum microdontum. Bij planten zitten er veel van dit soort receptoren aan de buitenkant van de plantencel, die daarmee de eerste verdedigingslinie tegen schimmels vormen.

De gelijktijdige aanwezigheid van het ELR-gen en elicitine leidt tot celdood op de plaats waar phytophthora de plant infecteert en vormt daarmee een afweersysteem dat de verspreiding van de ziekteverwekker in de plant een halt toeroept. Introductie van het ELR-gen in gecultiveerde aardappelplanten maakt de planten minder vatbaar voor diverse stammen van de aardappelziekte.

De resultaten komen uit fundamenteel wetenschappelijk onderzoek en zijn dus nog in de onderzoekfase. Op de langere termijn opent de vinding nieuwe mogelijkheden voor het ontwikkelen van een breed en langdurig werkende resistentie. Die resistentie zou over de hele wereld kunnen helpen bij het nog milieuvriendelijker telen van aardappelen en het geven van een betere voedselzekerheid.

Laatste reacties

 • marc47


  Nu komen de lobby-mensen van Bayer, Syngenta en Belchim in aktie, ... en we horen er nooit niks meer van.

 • agratax2

  De  vraag is nu Wie maakt de rassen met dit Gen? verkopen we als goede onderzoekers ons patent aan de hoogst biedende of geven we het aan aardappelveredelaars met de opdracht dit gen in te bouwen in de meest belangrijke rassen en daarna blijven controleren of er geen resistentie doorbraak optreedt, zoals we bij tarwe roest iedere keer weer ervaren.

 • palmkes55

  Inbouwen via GMO techniek in bestaande rassen en weeral minder pesticide-gebruik.
  Oei, mag niet (frankenstein) en dan evolueren we naar bio...

Of registreer je om te kunnen reageren.