AkkerbouwNieuws

‘Nauwere maatvoering pootaardappelen gewenst’

Doetinchem – De maatvoering in de levering van pootaardappelen moet nauwer, bijvoorbeeld naar 10 millimeter. Dat is een van de aanbevelingen van de werkgroep Opkomst.

Die bestaat uit Upt Hiddema, voorzitter van de LTO-werkgroep Pootaardappelen, en Adrie Bossers, voorzitter van de LTO-werkgroep Consumptieaardappelen. De werkgroep ging vorig jaar langs de grote aardappelverwerkers en handelshuizen en inventariseerde de problemen en wensen met betrekking tot de kwaliteit van de pootaardappelen.

De meeste klachten gaan over de beschikbaarheid van pootaardappelen en de kwaliteit. Om beter in te schatten hoeveel pootgoed beschikbaar is, beveelt de werkgroep aan de maatvoering nauwer te maken.

Verder wil de werkgroep een evenredige verdeling van de schade tussen de pootgoedteler en de afnemer als consumptieaardappelen slecht opkomen omdat het pootgoed niet voldoet. Bij verschil van mening kan een bemiddelaar of de keuringsdienst NAK worden ingeschakeld. Er is discussie tussen telers, handelshuizen en afnemers van pootgoed over de manier waarop de klachtenafhandeling moet worden opgenomen in de Algemene Voorwaarden Pootaardappelen (AVP). De sector hoopt dat de nieuwe AVP in de zomer klaar is.

Lees meer over de aanbevelingen van de werkgroep Opkomst in weekblad Boerderij

Beheer
WP Admin