Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Koolzaadprijs opmerkelijk hoog

Parijs – De koolzaadprijs staat op de termijnmarkt in Parijs op het hoogste niveau in bijna een jaar. Het termijncontract dat in mei afloopt, sloot woensdag op €370,25. Vorige week steeg de notering van het eerst aflopende termijncontract voor het eerst sinds april 2014 boven €370.

De koolzaadprijs is opmerkelijk hoog. Aardolie is veel goedkoper dan een jaar geleden. En de prijs van sojabonen, ook een oliehoudend zaad, staat voortdurend onder druk vanwege de hoge dollarkoers, de groeiende voorraad en de vooruitzichten op opnieuw een grote oogst in de VS. Het meicontract voor sojabonen sloot dinsdag op de termijnmarkt in Chicago op $9,54 per bushel (€328 per ton). Dat is de laagste slotnotering in bijna zes maanden.

De koolzaadprijs krijgt echter steun van het tekort aan palmolie. Grote producenten als Indonesië en Maleisië overwegen een exportheffing in te stellen om voldoende palmolie voor binnenlands gebruik beschikbaar te houden.

Daarnaast verwacht de International Grains Council dat de wereld volgend seizoen 2015/2016 slechts 69 miljoen ton koolzaad oogst. Dat is 3,8 procent minder dan dit seizoen. Vooral de EU produceert minder koolzaad (-12 procent), terwijl de productie in Oekraïne met 18 procent keldert vanwege de burgeroorlog en de economische crisis.

Toch is koolzaad nu goedkoper dan een jaar geleden. Het meicontract noteerde in Parijs vorig jaar rond deze tijd €400. Sinds augustus daalde de prijs door de grote oogsten aan koolzaad en sojabonen in de wereld.

Eén reactie

  • agro1


    nog niks dus, beetje serene koppen, he, b. affijn, we weten weer uit welke hoek de wind waait, merci.

Of registreer je om te kunnen reageren.