Akkerbouw

Nieuws 1779 x bekeken 6 reacties

'Kijk eens wat een ellende zonder middelen'

Frankfurt am Main - De brancheorganisatie van Duitse fabrikanten van gewasbeschermingsmiddelen (Industrieverband Agrar afgekort IVA) ontwikkelt voor het komende groeiseizoen een nieuw initiatief om de publieke opinie gunstiger te stemmen over het verbruik van hun producten.

Akkerbouwers worden opgeroepen dit jaar op een van de weg goed zichtbaar perceel een deel niet te bespuiten. Zo moet aanschouwelijk duidelijk worden gemaakt wat de gevolgen zijn van het nalaten van behandeling met middelen: 'Onkruiden overwoekeren de gewassen, schimmelziektes en insecten veroorzaken zichtbare schade en brengen de oogst in gevaar.'

Deelnemende telers kunnen online bij IVA een gratis weerbestendig bord bestellen waarop de actie voor het publiek wordt toegelicht.

Laatste reacties

 • sjoerddehoop1


  Dit is een actie waarbij van te voren vaststaat dat het een bende wordt en je nooit aan 'gifvrije teelt'moet beginnen als je geen kennis hebt over hoe het dan wel moet.  Het gekke is dat deze brancheorgansatie blijkbaar geen cursussen wil geven hoe je anders zou kunnen telen.

  Mechanische onkruidbestrijding, het gebruikt van de juiste groenbemesters als tussengewas en heel veel vakkennis om de bodem op je juiste manier en op het juiste moment te bewerken geven alleen maar een goede kans om een gewas succesvol te telen zonder gif.

  Voor iedereen die die vakkennis niet heeft of niet wil ontwikkelen is er maar één remedie: gewoon spuiten volgens het boekje!  

 • palmkes55

  De landbouwpers moet hierop springen. Er moeten oogstbepalingen gedaan worden, schimmelbepalingen en de door schimmels geproduceerde toxische stoffen worden bepaald.
  Het wordt tijd dat aan de kaak gesteld wordt dat 'bio' zoals door de consument wordt gedacht geen bio is, dat daar ook producten (zelfs chemische) worden gebruik maw er moet worden uitgelegd waarom boeren producten gebruiken

 • joohoo

  Mogen dergelijke gewassen wel voor consumptie??.

 • agro1


  actie tot mislukken gedoemd. hordes oprechte en opzettelijke onnozelen zullen dit omarmen als te begeren 'echte', verantwoorde productie. het probleem veronkruiding wordt gebagatelliseerd, of totaal ontkend. een groot gevaar zijn de schimmeltjes en hun afgescheiden stofjes, geliefde onnozelaars. opbrengstderving is, gezien de huidige overvloedige voorzieningsgraad en navenant lage prijzen, een zegen.

 • ArnoldNus


  @palmkes 55

  'A total of 602 samples of cereals, consisting of organically and conventionally produced barley, oats and wheat, were collected at harvest during 2002-2004 in Norway. [..] in all cereal species, Fusarium infestation and levels of important mycotoxins were significantly lower when grown organically than conventionally.' http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20425661

  'Het biologische fruit en groente dat in Nederlandse winkels wordt verkocht, bevat over het algemeen geen gewasbeschermingsmiddelen. Als er residuen worden aangetroffen, dan komt het veel minder vaak voor dan bij regulier geteelde (niet biologische) producten. Vaak betreft het dan producten van buiten Europa. Dit concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in haar meerjarenrapportage ‘Residuen van gewasbeschermingsmiddelen op biologische groente en fruit’ sinds 2005.'

  www.vwa.nl/onderwerpen/meest-bezocht-a-z/dossier/bestrijdingsmiddelen-op-groente-en-fruit/nieuwsoverzicht/nieuwsbericht/2045641/residuen-gewasbeschermingsmiddelen-op-biologische-groente-en-fruit-nihil   

 • agro1


  5; probably the norwegian climate??? try norwegian wood, by the beatles......

  boilogisch is heel wat anders, dan niks gebruiken. aardappelziekte met koperbevattende middelen bestrijden, in regulier word je aan de hoogste boom gehangen....

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.