Akkerbouw

Nieuws 1924 x bekeken

IGC: maisproductie lager dan verbruik

Londen – De International Grains Council (IGC) verwacht een sterke daling van de maisproductie in de wereld. De maisproductie is in seizoen 2015/2016 voor het eerst in vijf jaar kleiner dan het verbruik. Dat blijkt uit de eerste prognose die het IGC heeft gemaakt voor de maisoogst.

De IGC is een organisatie van ruim twintig landen die veel graan en sojabonen produceren, exporteren of importeren. De maisproductie daalt zo'n 5 procent naar 941 miljoen ton, verwacht de IGC. De belangrijkste oorzaak is dat dit seizoen in de VS en de EU hoge hectareopbrengsten zijn gerealiseerd. In de eerste prognose gaat de IGC uit van gemiddelde opbrengsten. Door de productiedaling krimpt de voorraad aan het eind van het seizoen naar 171 miljoen ton. Maar dat is nog altijd de derde grootste maisvoorraad ooit in de wereld. De grote voorraden drukken al een jaar op de maisprijzen.

Voor tarwe had de IGC eerder al een kleine productiedaling ingeschat van 1,4 procent naar 709 miljoen ton. Ook dat is de derde grootste oogst ooit in de wereld.

De IGC maakt nog geen prognose voor de sojabonen. De graanraad meldt wel dat het een groei van het areaal sojabonen verwacht in de VS naar 35 miljoen hectare. Dat is 2 procent meer dan vorig jaar is geteeld. Het maisareaal in de VS krimpt 2 procent. Volgens de IGC kiezen de Amerikaanse akkerbouwers liever voor sojabonen dan voor mais. De prijzen van beide gewassen zijn flink gedaald ten opzichte van vorig jaar. Maar de teelt van sojabonen vraagt minder bemestingskosten, omdat het gewas zelf stikstof bindt uit de lucht.

Of registreer je om te kunnen reageren.