Akkerbouw

Nieuws 886 x bekeken

Franse suiker-fusie gaat niet door

Lille – Een mogelijke fusie tussen de twee grootste Franse suikerbedrijven, Tereos en Cristal Union, gaat niet door. Cristal Union heeft laten weten dat het een toenaderingspoging van de collega's van Tereos heeft afgewezen.

Cristal Union zegt begin februari een brief van Tereos ontvangen te hebben, maar stelt dat het sterk genoeg is om op eigen benen het tijdperk na het afschaffen van de Europese suikerquota aan te kunnen. Bovendien denkt topman Alain Commissaire dat een samengaan van de twee grootste spelers op de suikermarkt zo goed als zeker op problemen met de Franse concurrentie-autoriteiten zou stuiten. ''Tereos heeft ons in het verleden al verschillende malen benaderd. Het fusie-aanzoek was eigenlijk een beetje beledigend.''

Kort na het aanzoek van Tereos kondigde Cristal Union wel aan dat het een strategische alliantie aangaat met American Sugar Refining ASR Group. Met die stap denkt het Franse bedrijf zijn positie op de markt voor rietsuiker te versterken. Als eerste stap neemt Cristal Union een belang in het Italiaanse SFIR Raffineria di Brindisi, een nieuwe raffinaderij met een capaciteit van 450.000 ton per jaar die gezamenlijk bezit is van SFIR Group en ASR Group. Bestuursvoorzitter Luis Fernandez van ASR: ''We zijn blij met deze stap van Cristal Union en kijken ook naar andere gebieden waarop we binnen en buiten Europa kunnen samenwerken. De Europese activiteiten van ASR en Cristal Union vullen elkaar uitstekend aan.''

Of registreer je om te kunnen reageren.